Бізнес не зможе самостійно обирати модель діяльності в «жовтих» карантинних зонах - Ляшко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес не зможе самостійно обирати модель діяльності в «жовтих» карантинних зонах - Ляшко

Казна та Політика
692
Україна не запроваджуватиме додатковий податок для техногігантів, які не є резидентами, на кшталт Facebook та Netflix, а лише змусить їх платити податок на додану вартість з тих електронних послуг, які вони продають українцям.
Про це заявив народний депутат від «Слуги Народу», голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у програмі «Мокрик По Живому» на hromadske.
Нардеп пояснив, що ПДВ мають сплачувати всі, зокрема й техногіганти, проте наразі в законодавстві просто немає інструментів, щоби «адмініструвати цю діяльність». Саме тому в новому законопроєкті прописали обов’язок «сервісів електронної комерції» сплачувати ПДВ.
«Ситуація, яка є — наші рекламісти повинні сплачувати ПДВ, а великі транснаціональні гіганти чомусь від ПДВ фактично звільнені. Це неправильна ситуація, ми повинні її виправити. І, до речі, ми зустрічалися з Facebook, з іншими великими компаніями, вони не заперечували, щоби сплачувати цей податок», — зазначив він.
Тобто йдеться про той податок, який є зараз, а новий закон має ввести полегшений механізм його сплати, пояснив Гетманцев.
«Віддалена реєстрація в електронному кабінеті, сплата у валюті, спілкування англійською мовою з нашою податковою службою. Тобто все, аби їм було зручно це робити й вони робили віддалено», — навів депутат інструменти, завдяки яким техногіганти зможуть платити податки в Україні.
Проте у зв’язку з цим виникає питання, чи не перекладуть компанії на кшталт Google, Facebook та Netflix цей податок на споживача, тобто чи не підвищать вони ціни. Бо зазвичай так виробники і роблять в разі введення/підвищення податків.
«Все залежить від конкретної кон’юнктури на ринку, тобто як співвідноситься попит і пропозиція. Якщо мій товар не має попиту, я беру цей податок на себе, якщо має — я перекладаю на споживача», — сказав Гетманцев.
Сам він припускає, що якісь послуги подорожчають через цей податок, а якісь — ні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас