Україна здобула чергову перемогу на суді щодо «скіфського золота» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна здобула чергову перемогу на суді щодо «скіфського золота»

Казна та Політика
668
Апеляційний суд Амстердама виніс рішення у справі про «скіфське золото», яка розглядалася протягом семи років. Згідно з рішенням суду, колекцію кримських музеїв мають передати державі Україна.
Про це повідомляє De Telegraaf.
Зазначимо, йдеться про понад 560 предметів з музейного фонду України, які з 2013 року знаходяться на території Нідерландів. В основному це археологічні знахідки, вартість колекції складає близько 10 млн євро.
За «скіфське золото» українська сторона судилася з музеями в окупованому Криму, колекція яких була передана на виставку до нідерландського Музею Алларда Пірсона. Після російської окупації півострова колекцію не передавали кримським музеям.
На рішення вже відреагував президент України Володимир Зеленський.
«Довгоочікувана перемога України в суді Амстердама! „Скіфське золото“ повернеться до України. Вдячний суду за справедливе рішення, а командам Мін’юсту, МЗС та Мінкультури — за результат. Ми завжди повертаємо своє. Спочатку повернемо „скіфське золото“, а потім і Крим», — зазначив він у своєму Twitter.
На брифінгу в Кропивницькому ще до рішення суду в Амстердамі прем’єр Денис Шмигаль припустив, що «скіфське золото» зберігатиметься у Києві.
«Україна визначиться із місцем зберігання «скіфського золота» після того, як отримає рішення суду, це може бути заповідник «Софія Київська», — заявив глава уряду.

Довідка Finance.ua:

  • Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв із колекції «Крим — золотий острів у Чорному морі» («скіфське золото») мають бути повернуті в Україну. Рішення ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції;
  • 28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення суду;
  • у жовтні 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив прохання України у справі про скіфське золото щодо відведення судді через підтвердження зв’язку головуючого судді з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість під час розгляду справи;
  • колекцію «скіфського золота» привезли у музей в Амстердамі на виставку ще до окупації півострова Росією.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас