Нацбанк планує запустити в Україні систему миттєвих платежів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк планує запустити в Україні систему миттєвих платежів

Особисті фінанси
1996
Національний банк представив проєкт концепції побудови системи миттєвих платежів в Україні, яка працюватиме 24 години на добу 365 днів на рік. Finance.ua як портал, що дбає про ваші фінанси, дізнався деталі проєкту.
«Ми вивчаємо провідний досвід та кращі світові практики впровадження систем миттєвих платежів для того, щоб виробити власний підхід — корисний та прийнятний для українського платіжного ринку, — сказав директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку Андрій Поддєрьогін. — Створення системи миттєвих платежів в Україні сприятиме розвитку платіжної інфраструктури, посиленню конкуренції на платіжному ринку, зростанню рівня фінансової інклюзії та безготівкових розрахунків».
Головна мета проєкту:
  • надання можливості українським користувачам здійснювати швидкі й дешеві перекази та платежі з рахунку на рахунок за допомогою зручних, сучасних та інноваційних каналів доступу та методів ініціювання платіжних операцій.
Система матиме такі особливості:
  • працюватиме 24 години на добу та 365 днів на рік;
  • рух коштів відбуватиметься між рахунками користувачів;
  • миттєва доступність коштів отримувачем для використання (кредитування рахунку отримувача);
  • ініціювання операції за допомогою мобільних застосунків;
  • використання QR-коду для зручного отримання реквізитів платежу;
  • використання механізму запиту на проведення платежу (request to pay).
Упровадження миттєвих платежів (Instant payments) має стати одним з індикаторів досягнення розвитку відкритої архітектури фінансового ринку, що передбачено стратегічним напрямом «Інноваційний розвиток», визначеним Стратегією розвитку фінансового сектору України до 2025 року.

Довідка Finance.ua:

  • з 20 серпня 2022 року запрацює нове покоління системи електронних платежів Національного банку України — на базі міжнародного стандарту ISO 20 022 та в цілодобовому режимі (24/7);
  • це дасть банкам та бізнесу нові можливості, підвищить безпеку платежів;
  • крім того, завдяки впровадженню міжнародного стандарту ISO 20 022 платіж збагатиться додатковою інформацією, а значну кількість процесів під час оброблення платежів можна буде автоматизувати.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції щодо карток в Україні. Щоб допомогти вам з вибором картки онлайн, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам «пластик».

Подивитися варіанти 💳

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас