Названо найпопулярніші схеми ухилення від сплати податків в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названо найпопулярніші схеми ухилення від сплати податків в Україні

Казна та Політика
2252
Український бюджет недоотримує сотні мільярдів гривень на рік через різноманітні схеми з ухилення від сплати податків. Найбільше втрат при цьому спричинені порушеннями митних правил, контрабандою і корупцією на кордоні, а також виплатою заробітних плат «в конвертах».
Про це в коментарі UBR.ua розповів координатор експертних груп «економічної експертної платформи» Олег Гетьман, зіславшись на дослідження Інституту соціально-економічної трансформації та аналітичного центру CASE Ukraine.
У роботі наводиться порівняльний аналіз різних схем ухилення від оподаткування та їхнього ефекту на податкові надходження за 2019 рік. На підставі приблизних обсягів річного обороту від використання схем дослідники вивели і обсяг недонадходжень до держказни.
Згідно з оцінкою аналітиків, більшість бюджетних втрат в 2019 році було спричинено порушеннями митних правил (від 68 до 96 млрд грн) і виплатою зарплат «в конвертах» (24−94 млрд грн).
Істотна частка втрат також була спричинена:
  • практикою формування підприємцями схемного податкового кредиту («скручування з ПДВ»), недонадходження від якого в 2019 році могли скласти від 20 до 30 млрд грн;
  • схемами, пов’язаними з тіньовою орендою сільгоспземлі (8−27 млрд грн);
  • роботою конвертаційних і транзитних центрів, «податковими ямами» (15−25 млрд грн);
  • контрафактом (11,5−16 млрд грн);
  • підписанням роботодавцями контрактів з ФОП III групи спрощеної системи оподаткування (ССО) замість найму на роботу (4−10 млрд грн);
  • заниження виручки ФОП I-II груп ССО (6,3−7,6 млрд грн).
Великі втрати бюджет несе і від виведення бізнесом коштів в офшори, які, за наведеною в дослідженні оцінкою, за 2019 рік могли скласти від 23 до 40 млрд грн. ВОдночас, додає Олег Гетьман, обсяг офшорних операцій останнім часом впав.
Тим часом зростання показали інші схеми — порушення митних правил, виробництво контрафакту і робота конвертаційних центрів. Як вказується, останні процвітають завдяки «інституційній нездатності держави» їх побороти.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас