Україна готова прокачувати додатково 55 мільярдів кубів газу до ЄС – Данілов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна готова прокачувати додатково 55 мільярдів кубів газу до ЄС – Данілов

Енергетика
520
Україна готова прокачувати додатково 55 мільярдів кубів газу до ЄС понад ті 40 мільярдів кубів, які має качати «Газпром» відповідно до транзитного контракту. Також Україна допоможе Молдові певним обсягом газу.
Про це на брифінгу за підсумками засідання РНБО заявив секретар РНБО Олексій Данілов.
«На що я хотів звернути увагу — на ситуацію, яка є сьогодні з постачання газу до Європи. Ви знаєте, що в Європі вирує криза, створена відповідними процесами. Ми сьогодні заслухали представників нашого Оператора ГТС, Нафтогазу. І ми протокольним рішенням РНБО прийняли наступне: Кабміном разом з „Нафтогазом України“, Оператором ГТС визначити спеціальні умови щодо транспортування додаткових обсягів природного газу ГТС України до країн ЄС в обсягах не менше ніж 55 млрд кубів на рік», — сказав Данілов.
Він пояснив, що Україна на сьогодні має контракт із РФ на 40 млрд кубів.
«Ми можемо додатково до цього контракту без ніяких проблем запропонувати нашим європейським друзям додаткові обсяги 55 млрд кубів газу», — додав секретар РНБО.
Данілов також розповів, що прем’єр Денис Шмигаль отримав у п’ятницю листа від прем’єра Молдови Наталії Гаврилиці «з проханням допомоги Молдові певним обсягом газу для уникнення складної ситуації, яка склалась у Молдові з урахуванням шантажу, який робить «Газпром».
«Ми прийняли рішення до Кабміну, що вони це питання розглянуть, і ми розуміємо, що таку допомогу Молдові ми найближчим часом зможемо зробити», — резюмував Данілов.
На питання журналістів, як саме планують допомогти Молдові у вирішенні проблеми з газом і які кроки мають бути, секретар РНБО відповів:
«Молдова просить певний обсяг газу на такий складний період. Ми вважаємо, що можемо дозволити собі все це зробити. Цей газ буде постачатися не за гроші, цей газ буде переданий на певний період для того, щоб Молдова потім цей газ нам повернула».
«У нас є певні власні зацікавленості у тому, щоб у Молдові був газ. Бо ми поєднані в єдину систему, у нас є певна територія, яка живиться з території Молдови, тому ми маємо допомогти нашим друзям, нашим сусідам», — додав він.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас