Чи має право банк до зарплатної картки нав'язувати ще й кредитну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи має право банк до зарплатної картки нав'язувати ще й кредитну

Фінтех і Картки
2675
Інколи банки під час відкриття, наприклад, зарплатної картки видають на додачу ще й кредитну, стверджуючи, що першу без другої відкрити ніяк не можна.
Finance.ua як портал, що дбає про ваші фінанси, дізнався в ФГВФО, чи це правомірно.
Нав’язування банком послуг та продуктів є порушенням чинного законодавства.
Ст. 55 Закону України «Про банки і банківську діяльність» забороняє банкам вимагати від клієнта придбання будь-яких товарів чи послуг від банку або від спорідненої чи пов’язаної особи банку як обов’язкову умову надання банківських послуг.
Якщо так сталося, що банк, у якому вкладник мав депозит чи поточний/картковий рахунок, збанкрутував і перейшов під управління Фонду гарантування вкладів, Фонд відшкодує фізособам та ФОП кошти на таких рахунках у межах гарантованої суми.
Для отримання відшкодування вкладник може звернутися до будь-якого відділення банків-агентів Фонду. Банк-агент після ідентифікації та верифікації вкладника виплачує йому відшкодування готівкою або шляхом переказу коштів на рахунок, вказаний вкладником.
Інструкцією про порядок здійснення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб захисту прав та законних інтересів вкладників передбачено, що вимога банку-агента Фонду до вкладника придбати послугу та/або укласти договір (наприклад, банківського вкладу чи поточного/карткового рахунку) як умова отримання гарантованого відшкодування є нав’язуванням послуг.
Водночас банк може запропонувати скористатися іншими своїми послугами і це не є порушенням прав вкладника, оскільки він сам вирішуватиме, скористатися ними чи ні.
Банк-агент Фонду зобов’язаний:
  • здійснювати виплату відшкодування коштів вкладникам банків, що знаходяться в управлінні Фонду, відповідно до нормативно-правових актів Фонду;
  • не здійснювати нав’язування послуг або створення перешкод для вкладника, який звернувся до нього за отриманням гарантованого відшкодування.
У разі виникнення будь-яких спірних питань щодо отримання відшкодування коштів за вкладом вкладник має право звернутися до Фонду.

Довідка Finance.ua:

  • Станом на 1 серпня 2021 року загальна сума вкладів фізичних осіб (у т.ч. фізичних осіб-підприємців) у банках – учасниках Фонду гарантування вкладів склала 624,7 млрд грн.
До речі, finance.ua давно аналізує пропозиції за картками банків України. Щоб допомогти вам з вибором картки, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. За його допомогою можна швидко і комфортно обрати необхідний саме вам продукт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас