«Первинка» готується до локдауну: що буде зі здачею будинків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Первинка» готується до локдауну: що буде зі здачею будинків

Нерухомість
6169
Ймовірний осінній локдаун збільшить обсяги відкладеного попиту на нове житло. Відтік покупців на первинному ринку може скласти в середньому до 50−60%, переважно в об’єктах економ- і комфорт-класу на стадіях будівництва до 1 року.
Такий прогноз зробив голова Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України (АСНУ) Юрій Піта.
Варто зазначити, що активність на первинному ринку за підсумками вересня пішла на спад: рівень попиту в найбільших містах знизився в середньому на 10−15%.
Локдаун може прискорити цей процес, вважає експерт.
Водночас, додає він, цінова політика забудовників залишиться без змін. Але при цьому глава АСНУ відзначає два важливі аспекти: рівень знижок на первинному ринку при повній оплаті вартості квартири може скласти 10%, а також те, що навряд чи хтось із девелоперів зважиться переписати цінники.
Питання ведення будівельних робіт буде цілком залежати від рівня суворості обмежень (цілком можливо, що на будівництво будуть введені обмеження за аналогією з 2020 роком).
Повна зупинка будівельних робіт строком на 1−1, 5 місяці може позначитися на кінцевому терміні здачі об’єкта (мінімум плюс 2−3 місяці до запланованого терміну).
Крім того, додає Юрій Піта, спливе на поверхню питання наявності коштів для будівництва: це може стати проблемою для 20−30% об’єктів, що перебувають у процесі спорудження.
Також не втратило своєї актуальності і питання реформування містобудівної сфери. Поки не прийняті відповідні законопроекти, поки вони не стали чинними, говорити про те, що всі головні проблеми на ринку розв’язано — не варто.
«Природно, це поки непрямі причини можливих затримок з введенням об’єктів в експлуатацію, але прямо вони можуть торкнутися близько 5−7% від усіх об’єктів, будівництво яких перебуває на завершальних етапах», — зазначив експерт.
Учасники вже готуються до локдауну, як до чогось невідворотного. Водночас у бізнесу, в т. ч. у будівельних і девелоперських компаній, поступово виробляється «імунітет» на будь-які обмеження.
Але в даному випадку багато чого залежатиме і від суворості обмежень.
«Для забудовника насамперед важливе питання ведення будівництва, а не тимчасове падіння попиту. Адже для потенційного покупця буде дуже важливим, наскільки девелопер „готовий“ до локдауну, чи не має він проблем з будівництвом, чи не заморозив він свій об’єкт», — підсумував нам Юрій Піта.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас