З 16 жовтня Україна може залишитися без дизпалива, - Нафтогазова асоціація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 16 жовтня Україна може залишитися без дизпалива, - Нафтогазова асоціація

Фондовий ринок
1697
Нафтогазова асоціація України (НАУ) закликає прем’єр-міністра Дениса Шмигаля і Міністерство енергетики виправити 2 критичні помилки в технічному регламенті для світлих нафтопродуктів.
Про це йдеться в повідомленні асоціації, передають Українські Новини.
«Щоб уникнути колапсу на паливному ринку і гострого дефіциту дизельного палива для споживачів усіх категорій, Нафтогазова асоціація звернулася до прем’єр-міністра з проханням негайно виправити 2 критичні помилки, допущені при внесенні змін до техрегламенту для світлих нафтопродуктів», — йдеться в ньому.
Зазначається, що 23 вересня 2020 року Кабміном прийнято постанову № 967 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів від 1 серпня 2013 року № 927».
«Цією постановою в результаті, ймовірно, технічної помилки в тексті технічного регламенту про вимоги до автомобільного бензину, дизельного, суднового і котельного палива були допущені дві критичні помилки, які можуть спровокувати колапс на паливному ринку і створити гострий дефіцит пального для Збройних сил, держрезерву та інших споживачів дизельного палива», — заявляє асоціація.
Згідно з повідомленням, в техрегламенті був видалений один з найважливіших показників дизельного палива, а саме, «гранична температура фільтрованості» для зимового і арктичного дизпалива.
Асоціація наголошує, що відсутність у техрегламенті цього показника унеможливить проведення оцінки відповідності такого пального вимогам техрегламенту та оформлення паспортів якості при випуску на ринок та введенні в обіг такого дизпалива.
Це означає, що з 16 жовтня 2021 року імпортери та вітчизняні виробники не зможуть продавати зимове дизпаливо, а продаж літнього дизпалива з 16 жовтня буде заборонена у зв’язку із закінченням літнього періоду (з 16 квітня по 15 жовтня).
Також, згідно з повідомленням, при внесенні змін до цього техрегламенту була введена нова класифікація бензину без вмісту біоетанолу — Е0.
«При цьому, крім опису такого бензину, необхідно було також прописати порядок його маркування, чого не було зроблено. В результаті бензин Е0 наче існує (є його опис, вимоги до фізико-хімічних показників та ін.), а як він повинен бути маркований в паспортах якості, в техрегламенті не вказано», — йдеться в повідомленні.
Уточнюється, що припинити поставки і продаж безбіоетанольного бензину неможливо, бо це створить його гострий дефіцит для всіх споживачів, в результаті чого найбільше можуть постраждати Збройні сили і Державне агентство резерву, оскільки для довгострокового зберігання необхідно купувати виключно чистий (безбіоетанольний) бензин.
«З метою недопущення гострого дефіциту дизпалива і бензину в країні Нафтогазова Асоціація закликає прем’єр-міністра Дениса Шмигаля і Міністерство енергетики України до 15 жовтня 2021 року прийняти постанову, яка виправить помилки в техрегламенті для світлих нафтопродуктів», — резюмується в повідомленні.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас