Судова реформа Зеленського: Верховний Суд відправив президентський закон на конституційну перевірку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Судова реформа Зеленського: Верховний Суд відправив президентський закон на конституційну перевірку

Казна та Політика
302
У п’ятницю, 8 жовтня, Верховний Суд звернувся до КСУ з проханням перевірити на відповідність Конституції окремих положень закону щодо реформи Вищої ради правосуддя.
Даний документ, запропонований Президентом Володимиром Зеленським, передбачає перевірку на добропорядність членів ВРП і змінює порядок притягнення суддів до відповідальності.
Рішення про його перевірку на конституційність під час засідання підтримали 129 суддів, ще 15 виступили проти.
У Верховному суді пояснили, що метою звернення до КСУ є бажання убезпечити судову реформу від порушень Конституції, щоб «кожна дія Етичної ради не оскаржувалася у суді» і робота ВРП не блокувалася.
За президентським законом, у складі Вищої ради правосуддя має бути автономний підрозділ дисциплінарних інспекторів, які будуть попередньо перевіряти подані на суддів скарги.
Крім того, буде створено Етичну раду, який перевірить всіх діючих членів ВРП і кандидатів на цю посаду. До неї увійдуть троє представників суддів і троє міжнародних експертів.
У разі, якщо член ВРП буде визнаний недобросовісним, то його повноваження призупинять до розгляду даного питання суб’єктом його висунення.
Вирішальний голос у таких питаннях буде за міжнародними експертами.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас