Чи можна працювати на фрилансі за трудовим договором — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи можна працювати на фрилансі за трудовим договором

Особисті фінанси
688
У законодавстві про працю такі поняття, як «фриланс» і «фрилансер», не прописані. Finance.ua, як портал, що дбає про ваші фінанси, дізнався, чи можна працювати на фрилансі за трудовим договором.
В одному з давніх листів Мінпраці визначає фрилансера так: вільний працівник (самозайнята особа); позаштатний працівник, який виконує разове замовлення або тимчасову роботу без зарахування в штат, тобто без трудового договору, пише Бізнес-Схід.
Як оформитися:
  • фрилансер — самозайнята особа. Самозайнятим можна бути в статусі ФОП або незалежного професіонала;
  • підприємець. На вибір підприємця дві системи оподаткування: загальна і спрощена;
  • на загальній системі: треба платити 18% ПДФО, 1,5% військового збору та 22% ЄСВ із чистого доходу (доходи мінус витрати, пов’язані з діяльністю).
Як пояснюють експерти, якщо людина працює без договору, дохід не показує, податки не сплачує, а гроші отримує на картку фізособи, то можуть виникнути проблеми з податковою.
Чи можна працювати на фрилансі за трудовим договором
“Власне суть фрилансу в тому, що людина не пов’язана трудовими відносинами, і навіть якщо ви будете працювати дистанційно за трудовим договором, це вже не фриланс. Але якщо вас влаштовує формат роботи віддалено за трудовим договором — це не заборонено, хоча в КЗпП не прописаний алгоритм такої роботи”, – кажуть у Бізнес-Схід.
В Україні законодавство про працю застаріле, і під такий формат роботи потрапляють «надомники».
Хто ці люди: особи, що уклали з підприємством трудовий договір для виконання роботи вдома з матеріалів і з використанням знарядь і засобів праці, виділених роботодавцем / куплених за його рахунок, а також із власних матеріалів і з використанням особистих механізмів та інструментів з дозволу керівництва.
У трудовому договорі має бути зазначено: найменування роботодавця; адресу робочого місця; конкретні умови праці та методи обчислення результатів роботи; перелік і види робіт; у якому порядку співробітник буде одержувати завдання й звітувати про виконану роботу; умови оплати; строк дії договору, якщо це строковий договір — має бути прописана кінцева дата, а в безстроковому — лише дата початку роботи; адреса робочого місця надомника за місцем його проживання та інша інформація.
У трудовому договорі можна передбачити, що працівник буде використовувати власне обладнання/техніку/інструменти, а роботодавець компенсує їх зношування та амортизацію й інші витрати, пов’язані з виконанням роботи вдома: плату за електроенергію, водопостачання тощо.
Завдання роботодавця — затвердити порядок, норми та умови такого відшкодування.
Як проходить оформлення на роботу: співробітник пише заяву, роботодавець видає наказ і подає повідомлення до ДПС.
Посада надомника повинна бути прописана в штатному розписі, платити йому треба так само, як і звичайному працівнику, — ставка, премії, лікарняні й відпускні.
Податки із зарплати утримує і сплачує роботодавець — 18% ПДФО, 1,5% ВЗ і нараховує ЄСВ 22%.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас