Скільки грошей потрібно на очищення Дніпра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки грошей потрібно на очищення Дніпра

Казна та Політика
888
Згідно зі звітом Рахункової палати, у поверхневих водах річкового басейну Дніпра виявили 161 забруднювач. Зокрема, гербіцид атразин, метали кадмій і нікель, а ще є цинк, мідь, ртуть.
Дніпро в катастрофічному стані. Тут навіть не потрібні нічиї звіти, це видно неозброєним оком.
Проблема стосується лише тих восьми областей, крізь які протікає річка. Дніпро забезпечує питною водою майже 80% населення України.
Рахункова палата стверджує, що на повне очищення Дніпра потрібно майже 8,5 млрд грн. Насправді це не такі й великі гроші.
Минулого року з «ковідного фонду» на президентську програму «Велике будівництво» доріг й інших об’єктів інфраструктури направили 35 млрд грн. Чверть цієї суми допомогла б урятувати Дніпро.
Окрім того, використання басейну річки за 2017-2020 роки принесло понад 100 млрд грн до держбюджету.
Утім, проблема не в грошах. За бажанням їх можна знайти. Хоч би й скинутися 41 млн українців по 207 грн. Очищення Дніпра не розв’язує питання його подальшого забруднення.
«Насамперед потрібно вживати заходів для запобігання забрудненню Дніпра, що виникає від діяльності підприємств житлово-комунального господарства, від ведення сільського господарства й інших великих підприємств. Тому важливо в даному аспекті більше сфокусуватися на питаннях модернізації відповідних підприємств, а також налагодження ефективного моніторингу та контролю за дотриманням встановлених екологічних вимог», – пояснила фахівчиня відділу екологізації промисловості ГО «Екодія» Марічка Дячук.
Що робити, щоб врятувати Дніпро – у нашому матеріалі Чому вмирає Дніпро та скільки потрібно грошей, щоб врятувати річку
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас