В НБУ пояснили, чому ігнорують прохання банків дозволити випуск криптовалютних карток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ пояснили, чому ігнорують прохання банків дозволити випуск криптовалютних карток

Фінтех і Картки
1006
Нацбанк отримав звернення від комерційних банків з пропозиціями дозволити випускати криптовалютні карти, проте вважає операції з ними ризикованими.
Про це голова Нацбанку Кирило Шевченко сказав в інтерв’ю LB.ua.
«Були звернення до НБУ від комерційних банків з пропозиціями дозволити випускати картки з криптовалютами, вмотивовані тим, що банки ж перевіряють клієнтів. Але тут виникає питання високої ризикованості таких операцій, дотримання необхідних процедур фінансового моніторингу», — заявив Шевченко.
Він додав, що віртуальні активи не є засобом платежу в Україні, а також не можуть бути предметом обміну на майно, товари, роботи чи послуги.
«Нацбанк не буде створювати можливості для паралельного обігу чогось, що визначено як нематеріальне благо. Адже те, що у нас називають „віртуальна валюта“, це не валюта по суті, а набір, елемент цифрового коду, такий собі нематеріальний актив. І ви можете мати такі віртуальні активи у себе в гаманці, але для того, щоб купити щось матеріальне — квартиру, машину і таке інше, спочатку треба здійснити їх обмін на фіатну валюту, а саме — на гривню», — сказав голова НБУ.
За його словами, найбільше побоювання у випадку з віртуальними активами пов’язане з їх використанням для відмивання брудних коштів «і недопущенням того, щоб наша країна перетворилася на таку собі всесвітню пральню, через яку відмивають брудні гроші».
Нагадаємо, на початку липня співзасновник банківського проекту monobank Олег Гороховський анонсував інтеграцію monobank з криптобіржою і випуск карти в біткоїнах, яка дасть можливість «просто, зручно і прозоро купувати і продавати Bitcoin», а також «глибоку інтеграцію з провідним американським майданчиком з торгівлі цінними паперами». Випуск карти в біткоїнах залежить від того, чи дасть на це згоду Нацбанк.

Довідка Finance.ua:

  • Верховна Рада 8 вересня ухвалила в другому читанні і в цілому закон про віртуальні активи. За проголосувало 276 депутатів;
  • у законопроєкті зазначено, що «віртуальні активи є нематеріальним благом, особливості обігу якого визначаються Цивільним кодексом України та цим законом»;
  • міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що щоденний оборот віртуальних активів в Україні становить 1 млрд грн, однак він знаходиться в тіні. Всього в світі криптоактиви вже легалізували три країни: Німеччина, Люксембург та Сінгапур.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас