Скільки коштує жити в Туреччині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштує жити в Туреччині

Особисті фінанси
5672
Туреччина – не лише один із найулюбленіших курортів серед українців, а й країна, яку багато наших співвітчизників обирають для ПМП.
Finance.ua як портал, що дбає про ваші фінанси, вирішив розповісти, скільки коштує жити у місті, яке називають перлиною Босфору – Стамбулі.
Робота. Знайти роботу у Стамбулі цілком реально. Особливо, якщо володієш англійською або турецькою мовою. Зарплати дуже різні, все залежить від сфери діяльності – починаючи від 2 500 TRY (на момент написання матеріалу курс ліри до гривні 3,00. – Ред.). Поліціянти, лікарі або ж учителі отримують зарплату від 1 тис. дол.
Житло та комунальні послуги. Квартира 1+1 (спальня та вітальня) у ЖК, від якого до центру міста автівкою 40 хвилин без заторів, з хорошим ремонтом обходиться у 2 тис. лір (близько 6 тис. грн. – Ред.). Можна знайти квартиру й за 1 тис. лір (це 3 тис. грн. – Ред.).
Комунальні послуги оплачуються за показниками лічильників. У квартирі 1+1 в місяць приблизно такі витрати:
  • газ влітку – 30 лір;
  • взимку – 350 лір. До речі, газ проведений тільки у нових будинках. Багато людей досі використовують балони;
  • вода – 50 лір;
  • електроенергія – до 500 лір влітку, адже майже постійно працює кондиціонер, взимку – до 200 лір. У Туреччині є три різні тарифи на електроенергію протягом доби. Найдешевший – нічний.
Мобільний зв’язок й інтернет. У Туреччині три основні мобільні оператори: Turkcell – найпопулярніший, Turk Telecom та всім відомий нам Vodafone. Будьте готові, що при покупці SIM-карти у вас запитають паспорт. Оптимальний тарифний пакет на місяць – 35 лір (105 грн. – Ред.).
Ще 100 лір на місяць доведеться заплатити за домашній Інтернет і телебачення.
Транспорт. Якщо у вас є своя автівка, то доведеться витрачатися лише на пальне. На сьогодні ціна бензину на різних АЗС – від 6,50 до 8 лір за літр (від 19,50 до 24 грн). Дизпаливо – 6,30 лір за літр, газ – 3,60.
Але багато людей віддають перевагу громадському транспорту. Дуже вигідний варіант – придбати Istanbulkart. Її можна використовувати у всьому громадському транспорті міста. Вартість картки – 10 лір (30 гривень). З карткою одна поїздка коштуватиме 3,50 лір. Тоді як разовий квиток у метро – 7 лір (21 грн. – Ред.).
Інші покупки: одяг, техніка. Стамбул – справжній рай для шопоголіків. Величезна кількість бутіків, торгових центрів, ринків, де можна знайти одяг і взуття на будь-який гаманець. Ціни в цих магазинах у Туреччині нижчі від тих, що ми бачимо в Україні. Наприклад, футболку можна купити від 20 лір (60 грн. – Ред.), літню сукню – від 40 лір (120 грн. – Ред.), джинси – від 80 лір (240 грн. – Ред.). Притім дуже часто бувають розпродажі.
Окрема тема – це техніка. Тут на неї захмарні ціни. Купувати в Україні вигідніше. Ось приклад: у Туреччині iPhone 12 Pro Max коштує 17 999 лір (53 997 грн. – Ред.), тоді як в Україні його ціна – 38 тисяч гривень. Така ж ситуація з іншими смартфонами.
Медицина. Рівень медичного обслуговування в Туреччині дуже високий. Там, як і в нас, є державні та приватні лікарні. У держлікарнях прийом проводиться безплатно. В приватних лікарнях прийом дорогий, проте, якщо у вас є страховка, можна зекономити.
Якщо у вас є посвідка на проживання, ви також можете звернутися до лікаря безплатно. Але спочатку треба приписатися до певної поліклініки (sağlık ocak) у вашому районі.
Приєднуйтесь до телеграм-каналу Finance_ukr. Там ще більше цікавих новин та історій про життя в різних країнах.
Діти та гроші. Відповідно до закону, при народженні першої дитини держава виплачує 300 лір (900 грн. – Ред.), за другу дитину – 400 лір (1200 грн. – Ред.), за третю дитину – 600 лір (1800 грн. – Ред.). Також дається 202 ліри на молоко (606 грн. – Ред.). На цьому допомога закінчується.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас