НБУ вважає гривню привабливою для інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вважає гривню привабливою для інвестицій

Особисті фінанси
456
Запровадження режиму інфляційного таргетування із плаваючим обмінним курсом зробило гривню привабливим інвестиційним інструментом.
Про це заявив директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський під час круглого столу «Як захистити заощадження від інфляції: інвестиції в Україні та за кордоном», проведеного «Фінансовим клубом».
«Ці шість років досвіду продемонстрували, що гривня може як знецінюватися, так і укріплюватися. І ймовірність цього симетрична. Курс зараз на тих приблизно рівнях коливається, як це було шість років тому. І зараз ми можемо завдяки цьому говорити про гривню як про привабливий інструмент для інвестицій», – сказав Володимир Лепушинський.
Він навів розрахунки дохідності різних інструментів при умовному інвестуванні 1000 грн в 2016 році: гривневі інструменти, які заробили за цей період по 1110-1267 грн, обійшли за дохідністю валютні інструменти (112-499 грн), нерухомість (31-1058 грн) та золото (850 грн).
«Тримати долари під матрацом – це програшна стратегія. Це не покриє інфляцію. Рекордсменами, перше місце, є гривневі ОВДП. Друге – у гривневого депозиту. Це свідчить, що гривня здатна убезпечувати заощадження від знецінення», – зазначив Володимир Лепушинський.
Через це попит на гривневі депозити не зникає, попри низькі ставки. «Одним із найпопулярніших інструментів інвестування стали депозити в гривні. Ми навіть, попри кризову ситуацію, мали зростання минулого року депозитів домогосподарств в національній валюті на 28%. Цього року тенденція продовжується. Депозити в національній валюті зростають в серпні до серпня на 17%. Депозити у валюті показали лише 3-відсоткове зростання», – сказав представник НБУ.
Низькі ставки за валютними депозитами лише посилюють цей інтерес до гривні. «Із урахуванням того, що курс стабільний, а ставки за валютними депозитами стрімко впали і становлять 1,5-2%, а десь 0%, клієнти стали дивитися в бік гривні», – підтвердив заступник голови правління Таскомбанку Олег Поляк.
Виконавча директорка Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова наголошує, що гривня вже не лякає вкладників загрозами суттєвої девальвації. «Зараз гривня вже не схильна до швидкої та постійної девальвації, яка було раніше. І провідні іноземні валюти також поступово, але знецінюються. При цьому ставки за валютними вкладами дуже низькі – майже до 0%, тому із врахуванням рівня процентних ставок, інфляції та інших факторів вклади в гривні краще захищають від інфляції. Але є фактор оподаткування, і якщо скасувати цей податок, вони стануть більш привабливими», – впевнена Олена Коробкова.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас