Кабмін може зобов'язати невакцинованих працівників робити ПЛР-тести власним коштом — міністр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін може зобов'язати невакцинованих працівників робити ПЛР-тести власним коштом — міністр

Казна та Політика
986
Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, що в уряді вивчають можливість впровадження обов’язкового ПЛР-тестування для працівників, які не будуть вакцинуватися, власним коштом. Також він «не впевнений», чи повинна держава допомагати тим, хто не вакцинується.
Про це він сказав в інтерв’ю Українському радіо.
«Давайте не планувати локдаунів, я закликаю всіх вакцинуватися, адже нинішня статистика показує, що без цього ніяк не можна обійтися. Щоб убезпечити себе від можливих карантинів і локдаунів, треба зробити щеплення.
Чи можливі локдауни загальнонаціонального масштабу? Я не впевнений, що такі обмеження потрібні і можливі, тому що локальні карантинні заходи можуть вирішити ті проблеми, які є. Однак локальні заходи будуть застосовані до тих територій, де люди не прищеплюються. Якщо працівники установ та їхні клієнти будуть імунізовані, то проблем не буде. Я скажу чесно, не впевнений, чи повинна держава допомагати тим, хто не вакцинується", — заявив міністр.
За його словами, вплив пандемії на бюджет мінімальний, тому що немає локдауну.
«Якщо обмеження і будуть, можливо, тоді вплив буде, якщо буде спрямовано менше коштів у сектор споживання. Наприклад, в ресторанно-готельний бізнес, адже він в першу чергу страждає від будь-яких карантинних заходів. Я не можу сказати, що це суттєво вплине на державний бюджет. Втім, з точки зору економічної активності, звісно, локдаун вплине на фінансовий стан країни. Тому я ще раз закликаю всіх вакцинуватися», — пояснив він.
«Щоб не доводити до закриття закладів, потрібно вакцинуватися. Ми нікого не змушуємо, але люди мають нести відповідальність. Якщо вони не хочуть вакцинуватися, тоді нехай сидять вдома. Якщо ми хочемо боротися з «Дельтою», то повинні вакцинуватися. Приклади швидкого поширення «Дельти» в інших країнах є досить показовими.
Зараз ми вивчаємо можливість введення обов’язкового ПЛР-тестування для працівників, які не будуть вакцинуватися. Це відбуватиметься їхнім власним коштом. У Сполучених Штатах Байден заявив, що всі державні службовці повинні бути вакциновані. Якщо вони цього не роблять, тоді щодня здають ПЛР-тести. Також розглядаємо можливість, щоб такі службовці не могли працювати офлайн взагалі. Тоді вони не зможуть приходити на робоче місце", — додав Марченко.
За його словами, цього року на закупівлю вакцини заплановано витратити з бюджету 12 млрд гривень.
Він додав, що наступного року також передбачають витрати на вакцинацію — там буде приблизно 3 мільярди гривень.
«Крім того, Світовий банк надав кредитну допомогу — 30 млн доларів, а буде ще додатково 90 млн доларів. Є ініціатива Covax в цьому питанні і допомога інших країн, тому вакцини достатньо. З приводу вакцин, які втрачають придатність — це інформація, яку має надавати МОЗ, я не готовий коментувати», — резюмував міністр.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас