Міжбанк: ринок не буде нудьгувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: ринок не буде нудьгувати

Валюта
443
Цей понеділок на валютному ринку пройде під впливом трьох основних факторів:
1) завершення розрахунків клієнтів з бюджетом по податках;
2) проведення господарських операцій клієнтів по поточній діяльності;
3) дій спекулянтів.
У зв’язку з вихідними, на які в цьому місяці припало закінчення періоду розрахунків з бюджетом – багато навіть великих компаній не встигли ще це зробити. Це вже загрожує штрафними санкціями і сьогодні ці клієнти будуть закривати ці операції в першу чергу. Багато з них активно продаватимуть для цього валютну виручку, що зайшла їм п’ятницею. Зростання пропозиції на міжбанку – завжди позитивний фактор для гривні. Але одна з проблем для наших експортерів – це поступове зниження цін на руду. Період зростання цінників на світових ринках вже минув, і нашим компаніям, що працюють в цьому секторі, доведеться звикати до скорочення їхніх доходів, а це завжди болісно.
На тлі високих цін на енергоносії і наближення опалювального сезону і холодів – це незабаром змінить розклад співвідношення попиту і пропозиції на торгах і почне активно “тиснути” на курс. Поки це багато в чому компенсується заходом аграріям виручки від врожаю (в першу чергу – зернових), але вона не нескінченна. А значить – всім великим гравцям варто задуматися про те, що найближчим часом буде з трендом на міжбанку.
Поки ж клієнтам треба забезпечити розрахунки з державою по податках і поточні господарські операції. Не варто забувати – завтра починається остання декада місяця і не за горами перерахування експортерам відшкодувань ПДВ, що завжди збільшує тиск на курс.
Окрема тема – спекулянти. Не секрет, що останні пару тижнів перекоси попиту і пропозиції валюти на торгах посилилися і волатильність котирувань на міжбанку збільшилася. Причому, це змушує Нацбанк бути присутнім на ринку з інтервенціями фактично кожен день. Регулятор згладжує коливання, але це йому вдається не завжди.
Цим, та ще й на тлі чергових валютних ралі по парі євро/долар на міжнародних ринках – активно користуються спекулянти. І періодично, особливо на стрибках євро – їм вдається чудово заробити. Вони продовжать в ці дні як роботу в форматі “в дві сторони”, так і при найменшій можливості – розгойдування курсу при виході великих покупців і продавців. Це додасть суєти на торгах і буде псувати нерви надмірно “вразливим” клієнтам на міжбанку в усі найближчі дні.
За нашим прогнозом обсяг операцій на торгах в понеділок в межах до $130-200 млн при укладенні до 440-650 угод.
Як і практично майже весь минулий тиждень – сьогодні ми знову можемо побачити Нацбанк з купівлею як мінімум традиційних $5 млн.
Як і минулої п’ятниці – головним мотиватором для всіх учасників міжбанку сьогодні стане фактор завершення розрахунків з бюджетом.
Курси міжбанку, за розрахунками Finance.ua у понеділок будуть в межах: долар – коридор 26,60-26,80 грн, євро – коридор 31,05-31,40 грн.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 26,72 / 26,74
євро – 31,29 / 31,31
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас