Юлія Барабаш: How deep is your love? Найпрогресивніші країни світу по впровадженню фінтех-рішень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Барабаш: How deep is your love? Найпрогресивніші країни світу по впровадженню фінтех-рішень

Фінтех і Картки
590
Багато країн прагнуть стати фінтех-новаторами, оскільки інвестиції в цю сферу вражаючі, і кожен хоче схопити «шматок пирога».
Лідерство вперто за тими, хто першим побачив в цьому клондайк: США, Великобританія, Сінгапур, Литва і Швейцарія. І всі з них утримують лідерство в секторі платежів, DeFi і криптовалютах.
Та чим же виміряти прогрес?
Фінтех багатогранний і його застосування максимально яскраво відбивається в криптоіндустрію, стартап кліматі профільного сектору, обсязі онлайн платежів і в глибині застосування блокчейн в країні.
Платіжні рішення та їх проникнення – вдалий маркер для аналізу. Ця сфера була першим містком, між онлайном і старим-добрим пластиком.
Світові гіганти аналітики ACI Worldwide і GlobalData оприлюднили звіт за 2020, згідно з яким перші 4 місця за обсягом транзакцій в режимі реального часу за «азіатськими тиграми» – Індія (25 478 млн), Китай (15 741 млн), Південна Корея (6 015 млн) і Таїланд (5 241 млн). Замикає рейтинг Мексика з 942 тис. транзакцій.
Оскільки пандемія призвела до сплеску онлайн-транзакцій, це ще більше сприяло капіталізації проектів, що спеціалізуються на онлайн-платежах. Так, відомі американський Stripe і британський Plaid майже потроїли свої оцінки за рік.
В цілому 10 платіжних компаній увійшли до топ 50 від Forbes в цьому році, що важливо – всі вони з США, а це говорить про високий рівень проникнення фінтеху в країні.
У В2С сегменті число користувачів мобільних платіжних додатків зросло на 29% в 2020 році до 92,3 мільйона.
Очікується, що до кінця 2021 року кількість користувачів збільшиться на 9,7%, перевищивши позначку в 101,2 мільйона.
На ринку безконтактних мобільних платежів країн АСЕАН, в числі перших – Китай. Обсяг платежів через смартфони, за прогнозами, досягне $1,3 трильйона доларів в 2021 році.
У Європі лідер – Великобританія, де обсяг безконтактних платежів цього року досягне $98,5 мільярдів, продемонструвавши колосальне зростання на 195% за два роки. Очікується, що в період з 2021 по 2023 рік цей показник зросте ще на 60% і досягне $157,8 мільярда.
З США в Африку та Азію
Картина найпрогресивніших криптокраїн істотно змінює географію: до п’ятірки входять Нігерія – 32%, В’єтнам – 21%, Філіппіни – 20%, Туреччина – 16, Перу – 16%. На 10-му місці – Японія і її 4%.
Найбільша економіка Африки є королем криптовалюти. У Нігерії 32% респондентів повідомили, що за 2020 рік володіли і користувалися тим чи іншим видом криптовалют.
Для порівняння, лише 6% американців можуть сказати те ж саме.
З глобального опитування споживачів Statista, результати показують очквидну тенденцію: люди з країн Африки, Азії та Південної Америки набагато частіше володіють криптовалютою або використовують її, ніж в Європі, Північній Америці або Австралії.
США ж є безперечним чемпіоном світу, коли мова заходить конкретно про Bitcoin. Країни з найбільш розвиненою економікою і стійкими фіатними валютами виявляються на нижніх позиціях: в бідних країнах, як Нігерія і державах Південно-Східної Азії перекази в крипті в рази дешевші плюс вона є певним способом хеджуванням інфляції, за рахунок обмеженості кінцевої кількості монет.
З точки зору законодавчого регулювання, країни діляться на кілька таборів:
  • найпередовіші з них визнали “крипту” як окрему валюту: Німеччина, Люксембург (уряд бере активну участь в розробці блокчейну), Швеція, Японія.
  • ті, хто прирівняв «крипту» до електронних грошей: Аргентина, Болгарія, Гонконг, Ісландія (крім транскордонних переказів), Канада (регулює обіг законами проти відмивання грошей і фінансування тероризму), Нова Зеландія, США, Фінляндія, Франція, Хорватія.
У Росії криптоактиви регулюються законодавчо з 2021 року, а в Україні Верховна Рада розглядає законопроект Мінцифри в другому читанні і є всі шанси ним скористатися вже до кінця поточного року.
Як я згадувала вище, блокчейн також істотно впливає на фінтех-прогрес. Особливо в період пост-пандемії його поширення набирає обертів при відстеженні вакцинації і паспортів імунітету і до зберігання цінних активів і так званих NFT-проектів.
Традиційно пальма першості в імплементації належить американським транснаціональним корпораціям як Amazon, IBM, великим ритейлерам як Lidl і азіатським країнам, які активно впроваджують ланцюжки в державному секторі. Що стосується NFT і цінних активів, найбільшого розвитку ця сфера досягає в Європі, зокрема в Німеччині, Нідерландах, Великобританії.
Як щодо пісочниць?
Стартап клімат країни неможливо недооцінити. Це, на відміну, від класичних індустрій, як енергетика або металургія, блискавичний спосіб залучення інвестицій в економіку.
Тут, на мою думку, Литва – справжній суперстар. Країна вклала неабиякі зусилля у створення сприятливого середовища для фінтех-компаній і стартапів: оновила правове і бізнес-середовище, створила регуляторні «пісочниці», провела банківську реформу, і як результат – 11 місце в загальносвітовому рейтингу легкості ведення бізнесу. Маючи населення менше, ніж у Києві, Литва має статус передового центру фінансових технологій в Європі.
Серед інших європейських “передовиків” Великобританія, зокрема, Лондон лідирує серед міст Європи за обсягом залучених венчурних інвестицій у фінтех-стартапи.
За ним йдуть Берлін – 21%, Париж – 18%, Стокгольм – 5%, Барселона і Амстердам – по 4%.
Відповідно, і висновок очевидний: економічно розвинені країни активно працюють над створенням комфортних умов для залучення фінтех-проектів.
Азія також не пасе задніх: число зареєстрованих в Сінгапурі фінтех-компаній перевищило 1000, збільшившись за останній рік на 70%. Що показово, майже всі з них засновані нерезидентами.
З квітня по червень 2021 року в світі з’явилося 136 фінтех-єдинорогів, і більшість з них засновані в США. Держави завжди були і залишаються привабливими для тих, хто готовий ризикувати, і явно хоче досягти зірок.
Україні також є чим похвалитися: на сьогодні в країні налічується близько 500 фінансових стартапів. Багато в чому цьому сприяє активізація уряду і Національного банку, а також досить ліберальна державна політика.
Наш перший мобільний банк – monobank, заснований в 2017-му, був визнаний найбільш швидкозростаючим у світі і привернув увагу найбільшого інвестиційного фонду Кремнієвої долини. І на сьогодні «Власний рахунок» – нео-щасливчик, який став 7-м за рахунком українським банком у смартфоні.
По-друге, столиця стала п’ятим містом у світі, де з’явилася можливість оплатити проїзд у метро карткою на турнікеті. За п’ять років, з моменту з моменту реалізації було здійснено понад 100 млн оплат картками і NFC-гаджетами. Ми обігнали Польщу, Канаду і ряд європейських країн, де ця послуга існувала і раніше.
Це показує швидку і позитивну динаміку у ставленні населення України до інноваційних рішень.
Дуже приємно відзначити зацікавленість держави в розвитку галузі, адже це якраз той випадок, коли одна success-story успіху може визначити вектор розвитку цілої країни.
Складно вже уявити сферу фінансових послуг без технологічних рішень, і Україна має всі шанси зайняти місце в п’ятірці лідерів у Європейському регіоні.
Юлія Барабаш, керуючий партнер SBSB Fintech Lawyers
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас