Як заявити кредиторські вимоги до банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як заявити кредиторські вимоги до банку

Кредит&Депозит
363
Finance.ua як портал, який дбає про ваші заощадження, вирішив розповісти, що робити, якщо банк став неплатоспроможним, а ваш вклад перевищує гарантовану суму відшкодування або є таким, що не відшкодовується Фондом гарантування вкладів.
Як пояснили в ФГВФО, у такому випадку вкладник вже як кредитор має право заявляти до Фонду свої кредиторські вимоги до банку, щодо якого розпочато процедуру ліквідації.
Кредитор банку має заявити свої вимоги:
  • зробити це потрібно протягом 30 днів з дня опублікування в газеті “Урядовий кур’єр” або “Голос України” оголошення про початок ліквідації банку;
  • кредиторські вимоги заявляються виключно шляхом направлення письмової заяви до Фонду на адресу, вказану в оголошенні про ліквідацію банку, або її подання безпосередньо за місцезнаходженням банку/відокремленого підрозділу банку (відділення, філії, представництва);
  • вимоги можуть заявлятись як з визначенням суми, так і без такого визначення.
“Вимоги кредиторів, що надійшли після 30 днів з дня опублікування Фондом відомостей про ліквідацію банку, вважаються погашеними, крім вимог вкладників у межах гарантованої Фондом суми відшкодування за вкладами. Будь – які спори щодо акцептування вимог кредиторів підлягають вирішенню в судовому порядку”, – наголошують у Фонді гарантування.
Згідно з письмовими заявами кредиторів та додатковими документами, що підтверджують фактичні дані заявлених вимог, формується реєстр акцептованих вимог кредиторів. Він містить відомості про кожного кредитора, розмір його вимог за грошовими зобов’язаннями, черговість задоволення кожної вимоги.
Після затвердження виконавчою дирекцією Фонду реєстру, інформація про це розміщується на сайтах Фонду та банку, що ліквідується, а також у доступних для відвідувачів місцях приміщень неплатоспроможного банку. Кредитори банку, вимоги яких акцептовані, мають право безкоштовно отримати включену до реєстру інформацію щодо себе після звернення та усної ідентифікації у банку.
Як задовольняються кредиторські вимоги:
  • відповідно до черговості, встановленої ст. 52 Закону, за рахунок коштів, одержаних від управління та реалізації майна (активів) банку;
  • про початок задоволення вимог кредиторів певної черги публікується відповідне оголошення на офіційних веб-сторінках Фонду та банку, а також вивішується у доступному для відвідувачів місці у головному офісі банку та в кожному відокремленому підрозділі;
  • вимоги кредиторів кожної наступної черги задовольняються в міру надходження коштів від продажу майна (активів) банку після повного задоволення вимог попередньої черги.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас