Зниження тарифу на електроенергію для населення ослабить економіку України — Світовий банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження тарифу на електроенергію для населення ослабить економіку України — Світовий банк

Енергетика
1065
Рішення Кабінету міністрів знизити тариф на електроенергію для домогосподарств, які споживають менше 250 кВт-годин на місяць, може поставити під загрозу фінансове оздоровлення енергосектору.
Так вважає віце-президент Світового банку (СБ) у справах регіону Європи і Центральної Азії Анна Б’єрде.
«Ми схвалили попереднє рішення уряду скасувати пільгові ціни на споживання до 100 кВт-годин на місяць. Нещодавнє рішення скасувати реформу і знизити тарифи на електроенергію для домогосподарств, які споживають менше 250 кВт-годин на місяць, може поставити під загрозу фінансове оздоровлення сектору, яке ще більше ослаблюється через пандемію COVID-19», — сказала вона в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».
Б’єрде підкреслила важливість реалізації напрямку більшого відшкодування витрат в енергосекторі, враховуючи поточний фінансовий дефіцит галузі.
«Виходячи з аналізу СБ, тариф на електроенергію для населення потрібно поступово підвищувати до рівня, який відображає її вартість», — сказала віце-президент СБ.
Вона також вказала, що ціна на електроенергію для житлового сектору традиційно субсидується за рахунок цін для комерційних і промислових споживачів.
«А останнє рішення щодо тарифів може спричинити збільшення перехресних субсидій, що потенційно негативно вплине на міжнародну конкурентоспроможність енерговитратних галузей України», — вказала Б’єрде.

Довідка Finance.ua:

  • знижений тариф на електроенергію діятиме до кінця квітня 2022 року. Кабмін зафіксував ціну електроенергії для індивідуальних побутових споживачів на рівні 1,44 грн/кВт-год при обсязі споживання 250 кВт-год/місяць включно з 1 жовтня 2021 року до 30 квітня 2022 року.
  • для побутових споживачів з обсягом споживання понад 250 кВт-год/місяць ціна залишиться на рівні тарифу в 1,68 грн/кВт-год, який діяв до цього, за весь обсяг споживання.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас