Особливості продажу та купівлі автомобіля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Особливості продажу та купівлі автомобіля

Особисті фінанси
2654
Купівля авто – це серйозний крок, до якого слід ретельно підготуватись і вивчити всі тонкощі даного правочину. Finance.ua, як портал, що дбає про ваші доходи, вирішив розповісти, про що слід знати покупцям і продавцям.
Як повідомляє Координаційний центр з надання правової допомоги, часто громадяни надають перевагу більш швидким та дешевим способам придбання автомобіля та не переоформляють право власності на нього, не розуміючи при цьому можливих негативних наслідків.
Стаття 317 Цивільного кодексу України встановлює, що лише власнику належать права володіння, користування і розпорядження своїм майном.
Існує декілька способів придбання транспортного засобу.
Придбання автомобіля в автосалоні
Безпечним способом придбання транспортного засобу є купівля нового автомобіля в автосалоні. Така процедура обов’язково супроводжується укладанням договору купівлі-продажу автомобіля та його наступним підписанням. Варто уважно прочитати договір та особливо звернути увагу на такі пункти:
  • термін поставки транспортного засобу;
  • умови, пов’язані з авансовою виплатою;
  • точна модифікація і комплектація автомобіля.
Придбати автомобіль недостатньо, потрібно бути вкрай уважним і при його отриманні. Порада: не потрібно нічого підписувати, не переконавшись у відсутності якихось недоліків і дефектів, не перевіривши відповідність комплектації, роботу і справність всіх систем автомобіля і світлових приладів; стан лакофарбового покриття тощо. Після підписання договору всі наступні претензії і вимоги буде складно довести.
Після з’ясування всіх деталей та питань, що цікавлять, можна переходити від процедури оформлення до реєстрації транспортного засобу.
При реєстрації автомобіля справляється збір на обов’язкове державне пенсійне страхування. Об’єктом оподаткування є вартість автомобіля, визначена відповідно до договору купівлі-продажу. Ставки збору встановлені від 3 % до 5 % залежно від вартості автомобіля. Після первинної реєстрації транспортного засобу, покупець отримує свідоцтво про реєстрацію (технічний паспорт) та комплект номерних знаків.
Придбання вживаного автомобіля за договором купівлі-продажу
При придбанні вживаного автомобіля, надійним способом є укладення договору купівлі-продажу у нотаріуса. Нотаріус перевіряє достовірність наданих документів і відсутність обтяжень (арешту, заборони, наявність кредиту) на транспортний засіб.
Перед підписанням договору купівлі-продажу необхідно уважно ознайомитися з його змістом. Також, не варто забувати і про акт прийому-передачі, який відображає фактичну передачу транспортного засобу із зазначеним станом на момент придбання.
Повністю завершеною угода може вважатися тільки після внесення відповідних даних про нового власника в технічні документи на транспортний засіб.
Також, переоформити право власності на автомобіль можна, оформивши договір купівлі-продажу з наступною реєстрацією автомобіля на нового власника в сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ України.
Придбання автомобіля за довіреністю
Якщо ви придбали автомобіль, лише отримавши на руки технічний паспорт, або нотаріально посвідчену довіреність, то повинні розуміти, що право власності на цей транспортний засіб залишається у попереднього власника. Така угода в собі може нести безліч прихованих нюансів, які «продавець» умисно не озвучує.
Негативні наслідки можуть в цьому випадку бути у обох сторін таких відносин, а саме:
  • довіреність може бути відкликана в будь-який момент;
  • дія довіреності припиняється в разі смерті довірителя і в цьому випадку спадкоємці можуть пред’явити вимоги стосовно транспортного засобу;
  • власник автомобіля може продати транспортний засіб іншій особі тощо.
«Продавець» також повинен розуміти, що передаючи автомобіль за дорученням та залишаючись власником, він, наприклад, може опинитися відповідачем по справі щодо відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди третій особі.
Тож майбутнім покупцям та продавцям транспортних засобів варто відповідально ставитись до вчинення правочину з купівлі-продажу автомобіля, щоб в майбутньому не виникало неприємних ситуацій.
Хочете купити нове авто, але не вистачає коштів? Зручний сервіс від Finance.ua допоможе вибрати персональний кредит. Аналізуємо ваші вимоги за кредитними продуктами і пропонуємо кращі варіанти.

Порівняти і замовити кредит

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас