Аналітики визначили найкращі міста для ведення бізнесу у 2021 році (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики визначили найкращі міста для ведення бізнесу у 2021 році (інфографіка)

Особисті фінанси
1163
Аналітики USAID презентували друге дослідження індексу конкурентоспроможності міст (ІКМ). На його основі було створено рейтинг 45-ти найбільших міст України за найбільш сприятливим бізнес-кліматом та ефективним економічним врядуванням.
Finance.ua, як портал, що дбає про ваші гаманці, розповідає, у яких українських містах найкраще починати і вести свою справу.
Як визначали рейтинг? Для кожного міста розраховували значення ІКМ, згідно з яким їх було поділено на три групи: високий (зелений колір на мапі), середній (жовтий) та низький ІКМ (червоний):
  • високий ІКМ. Перше місце в рейтингу ІКМ посіло місто Хмельницький із балом 67,65. Таким чином, Хмельницький є лідером ІКМ – 2021 як серед 24-х адміністративних центрів регіонів, так і серед 45-ти найбільших міст України. Загалом високий індекс конкурентоспроможності отримали 11 міст: Хмельницький, Івано-Франківськ, Львів, Мукачево, Бахмут, Тернопіль, Вінниця, Маріуполь, Олександрія, Мелітополь, Чернігів;
Аналітики визначили найкращі міста для ведення бізнесу у 2021 році (інфографіка)
  • середній ІКМ. У категорію середньої конкурентоспроможності потрапили 25 міст. Серед них Нікополь, Конотоп, Біла Церква, Луцьк, Кам’янець-Подільський, Чернівці, Шостка, Бердичів, Кропивницький тощо;
  • низький ІКМ. До категорії з низькою конкурентоспроможністю увійшли 9 міст. Серед них Миколаїв, Дніпро, Умань, Херсон, Запоріжжя та Черкаси. Одні з найнижчих значень ІКМ мають Кам’янське та Полтава зі 41,42 та 39,75 пункту відповідно. Найнижче місце в цьому рейтингу посідає Одеса з індексом конкурентоспроможності 36,84 пункту.
До речі, якщо ви все ще не підписані на телеграм-канал Finance.ua, рекомендуємо це зробити прямо зараз. Всього декілька кліків – і найважливіші новини для ваших гаманців завжди будуть у вашому улюбленому мессенджері.
Тривалість реєстрації бізнесу. У 2019 – 2020 роках середня тривалість реєстрації фізичних осіб-підприємців становила 6,1 дня, а підприємств-юросіб – 6,7 дня. При цьому в середньому серед усіх опитаних середня тривалість становила 6,3 дня.
Аналітики визначили найкращі міста для ведення бізнесу у 2021 році (інфографіка)
При цьому представники мікробізнесу в середньому витрачають на реєстрацію найменшу часу – близько 6,2 дня. Водночас найбільш тривалим час реєстрації виявився для малих суб’єктів – 9,5 дня.
Що перешкоджає веденню бізнесу:
  • 43% опитаних керівників бізнесу назвали перешкодою епідемію коронавірусу, у результаті чого вона опинилася на першому місці цього списку;
  • друге місце в рейтингу, зі значним відривом, посідає низький попит. Проблема низького попиту актуальна для кожного третього опитаного бізнесу (33%);
  • третє місце, з незначним відривом від другого, за високими податками – на них скаржаться 30% респондентів;
  • Попри те, що епідемія коронавірусу та карантинні заходи обмежили ділову активність, 23% керівників бізнесу назвали перешкодою брак кваліфікованої робочої сили. Ця проблема займає четверте місце у відповідному рейтингу;
  • п’ята за важливістю проблема для опитаного бізнесу – брак фінансових коштів. На неї скаржаться 17% респондентів;
  • а шосте та сьоме місця цього рейтингу посідають проблеми, такі як корупція міської влади та складність законодавства. На них вказали близько 13% учасників опитування.
Аналітики визначили найкращі міста для ведення бізнесу у 2021 році (інфографіка)
Плани щодо зміни ділової активності протягом наступних двох років. Відповідаючи на запитання про свої плани щодо змін обсягу бізнесу на наступні два роки, 46% керівників бізнесу поділилися планами з розширення обсягів діяльності. Це, у тому числі, 10% респондентів, які планують дуже розширити бізнес, 24% тих, які планують помірне розширення, та 12%, які планують розширити бізнес у деякій мірі.
Практично така ж частка опитаних – 45% – відповіли, що мають намір продовжувати роботу на поточному рівні.
Ще 9% керівників бізнесу повідомили, що планують скоротити обсяги діяльності. Ця частка включає 5% опитаних, які сказали, що планують закрити бізнес
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас