Як зняти з обліку несправну автівку, і скільки коштує перереєстрація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зняти з обліку несправну автівку, і скільки коштує перереєстрація

Особисті фінанси
1096
Експерти зазначають, що операція зняття автомобіля з обліку, якщо він вже не на ходу, є малопоширеною.
Про це пише «Адвокат Права» у Telegram.
Finance.ua, як портал, що дбає про ваші гаманці, розповідає про те, як діяти, коли рухоме майно вже нерухоме і якось-таки його треба «списати», а також про те, у скільки обійдеться перереєстрація автівки.
Зняття з обліку можливе лише у трьох випадках:
  • вибракування автомобіля у цілому — тобто його повне списання й утилізація;
  • за рішенням суду (наприклад, скасування неправомірної або помилкової реєстрації);
  • для вивезення автомобіля за кордон.
Найчастіше громадяни не знімають з обліку авто окремо від інших процедур, а користуються послугою перереєстрації, яка передбачає одночасне зняття машини з обліку з однієї людини й реєстрацію її на іншу.

Купити ОСЦПВ онлайн на Finance.ua

Найважче у процедурі перереєстрації та зняття з обліку — обов’язковий огляд автівки. Адже згідно з законодавством, авто, які вже не на ходу, «підлягають огляду фахівцями експертної служби МВС з метою звірення ідентифікаційних номерів їх складових частин з номерами, зазначеними в поданих власником для реєстрації документах».
Огляд не є обов’язковим для автомобіля, який списується геть, тобто внаслідок «вибракування у цілому».Тож для власника, який бажає просто позбутися непотрібної машини, справа значно полегшується. У такій ситуації процедура ще й безкоштовна.
Існує два шляхи огляду:
  • привезти машину на лафеті (автовозі) чи на буксирі;
  • привезти експерта до місця стоянки автомобіля. У такому випадку потрібно звернутися до експертної групи у сервісному центрі й написати заяву з проханням виїхати на місце стоянки несправного авто.
Зняти машину з обліку можна в будь-якому сервісному центрі незалежно від місця реєстрації власника — громадянина чи юридичної особи. Також експерти кажуть, що варто подбати про те, щоб автомобіль при знятті з обліку мав більш-менш пристойний вигляд.
«Навіть якщо автомобіль заявлений як „несправний“, для огляду потрібно пред’являти його у комлектному вигляді. Комплектним вважається автомобіль, на якому встановлені двигун, трансмісія, підвіска, скло, переважна більшість компонентів інтер’єру та зовнішнього облицювання», — пише «Адвокат Права».
Скільки коштує перереєстрація авто? Згідно із даними на сайті МВС, вартість послуги така:
  • для транспортних засобів усіх категорій вітчизняного виробництва та країн СНД або окремих агрегатів (із видачею номерного знака) — орієнтовно 650 грн (послуга — 152,63 грн, номерний знак — орієнтовно 178,20 грн, бланк свідоцтва — 312 грн)
  • для ТЗ усіх категорій іноземного виробництва або окремих агрегатів (із видачею номерного знака) — орієнтовно 690 грн (послуга — 190,15 грн, номерний знак — орієнтовно 178,20 грн, бланк свідоцтва — 312 грн).

Довідка Finance.ua:

у 2021 році збір на обов’язкове державне пенсійне страхування при першій державній реєстрації легкового транспортного засобу становить:
  • якщо вартість авто не перевищує або дорівнює 374 550 грн — 3%;
  • якщо вартість авто більше, ніж 374 550 грн або дорівнює 658 300 грн — 4%;
  • якщо вартість авто більше, ніж 658 300 грн — 5%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас