Українців штрафують за посвідчення водія в додатку «Дія» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців штрафують за посвідчення водія в додатку «Дія»

Технології&Авто
60398
До суду надійшов позов водія на постанову поліції про порушення правил дорожнього руху. В оспорюваному постанові було зазначено: «водій не мав при собі водійського посвідчення на право керування, чим порушив п. 2.1.а ПДР»"
Про це пише Дорожній адвокат.
Постановою на водія накладено штраф на підставі ч.1 ст. 126 КУпАП. Ця норма передбачає штраф 425 грн за непред’явлення водієм документів на право керування.
У позові водій зазначив, що «паперових» документів на право керування у нього з собою не було. Оскільки такі документи містяться в додатку «Дія» на його смартфоні в електронному вигляді, то вважає, що «паперові» документи мати з собою не потрібно.
Вказував, що пред’явлення документів в електронному форматі в додатку «Дія» є рівноцінним пред’явленню «паперових» документів. При цьому, зазначав, що на місці зупинки працівники поліції вимагали пред’явлення саме «паперових» документів.
Дослідивши матеріали справи, суд з’ясував, що водієм були пред’явлені документи зі смартфона в додатку «Дія» в електронному вигляді. Додатково суд переконався, що водій зареєстрований в цьому додатку, в якому містяться такі документи в електронному форматі.
За результатами розгляду справи суд погодився, що такими діями водій не порушив правил. А навпаки, діяв відповідно до Закону.
З урахуванням зазначеного, суд зробив висновок, що водієм дотримані вимоги п. 2.4 ПДР. А саме на вимогу поліцейського пред’явити для перевірки водійське посвідчення, водієм відповідно до Постанови КМУ № 956 від 23.10.2019 пред’явлено на смартфоні е-водійського посвідчення. Що відповідає закону. Як наслідок, суд скасував неправомірний штраф поліції.
Водій не зобов’язаний мати при собі документів на право керування в «паперовому» вигляді. Такі документи водій має право пред’явити в електронному вигляді з додатку «Дія».
До речі, на Finance.ua діє сервіс оформлення електронних полісів автоцивілки. Завдяки йому ви можете швидко та зручно зрівняти ціни та оформити поліс ОСЦПВ всього за 15 хвилин.

Поліс ОСЦПВ

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас