Чи можуть звільнити за відмову від вакцинації: роз'яснення Мінекономіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи можуть звільнити за відмову від вакцинації: роз'яснення Мінекономіки

Особисті фінанси
1632
Чинне законодавство України не передбачає підстав у роботодавця змушувати працівників вакцинуватися. Щеплення від COVID-19 в Україні добровільне для всіх груп населення та професійних груп.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням лист-роз’яснення директорату розвитку ринку праці та умов оплати Мінекономіки.
Як зазначається у листі, відповідно до статті 284 Цивільного кодексу України надання медичної допомоги фізичній особі, яка досягла 14 років, провадиться за її згодою.
Крім того, статтею 43 Основ законодавства про охорону здоров’я України визначено, що для застосування методів діагностики, профілактики та лікування необхідна згода поінформованого пацієнта.
Крім того, в пункті 3 своєї Резолюції 2361 (2021) Парламентська асамблея Ради Європи закликає і рекомендує інформувати громадян про те, що вакцинація не є обов’язковою і що ніхто не може піддаватися політичному, соціальному чи іншому тиску для проходження вакцинації, а також забезпечити, щоб ніхто не піддавався дискримінації за те, що не пройшов вакцинацію, йдеться в листі.
Водночас з ініціативи власника трудовий договір може бути розірваний у разі стану здоров’я працівника, який перешкоджає виконанню роботи. Таке звільнення може бути проведено лише на підставі фактичних даних, що підтверджують, працівник не може належним чином виконувати покладені на нього трудові обов’язки. Звільнення працівника на цій підставі не є заходом дисциплінарного стягнення.
Відповідно до статті 147 КЗпП за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано один з таких заходів стягнення: 1) догана; 2) звільнення. Разом з тим, законодавством визначено, що порушення трудової дисципліни — це невиконання або неналежне виконання з вини працівника покладених на нього трудових обов’язків. Отже, відмова працівника від вакцинації не може вважатися порушенням трудової дисципліни.
Крім того, дорожньою картою з впровадження вакцини від COVID-19, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я від 24.12.2020 № 3018, встановлено, що вакцинація від COVID-19 в Україні буде добровільною для всіх груп населення та професійних груп.
«Таким чином, враховуючи вищевикладене, не вбачається правових підстав у роботодавця примушувати працівників вакцинуватися від коронавірусної хвороби COVID-19 та/або притягувати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову вакцинуватися від цієї хвороби», — йдеться у листі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас