«Укрпошта» закупить газ за формулою «Дюссельдорф+» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Укрпошта» закупить газ за формулою «Дюссельдорф+»

Фондовий ринок
450
Держпідприємство «Укрпошта» оголосило тендер на закупівлю 4 млн куб. м природного газу за формулою з прив’язкою до цін на німецькому хабі NCG (Дюссельдорф, Німеччина) плюс витрати на доставку в Україну.
Про це свідчать дані тендерної документації на сайті ProZorro.
Формула «Дюссельдорф+» буде застосовуватися для перерахунку ціни в разі різкого (більш ніж на 3%) подорожчання або здешевлення природного газу на європейських хабах.
Відповідно до тендерної документації, газ повинен поставлятися до травня 2022 року включно.
Нагадаємо, формульний підхід з використанням цін в європейських хабах раніше використовувався для розрахунку вартості природного газу для населення — формула «Амстердам+».
З 1 серпня 2020 року з відміною ПСО, НАК «Нафтогаз України» за рішенням уряду в якості постачальника «останньої надії» повинен продавати населенню газ за ціною хаб в Німеччині плюс вартість доставки в Україну.
Ідентична формула «Роттердам+» в 2016—2019 рр. діяла для вугілля. Вона встановлювала прогнозну вартість електроенергії виключно для промислових споживачів. Формулу скасували 1 липня 2019 року з введенням ринку електроенергії, після цього ціна вугілля і електроенергії для непобутових споживачів зросла.
З травня 2021 року ціни на бензин і дизпаливо на АЗС також встановлюються за формулою аналогічною до «Роттердам+».
Також з лютого 2019 року «Укрзалізниця» закуповує дизпаливо за формулою з прив’язкою до європейських котирувань плюс доставка в Україну.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас