Інвестняні отримали 26 заявок на $1,7 млрд. Лідирують промислова і аграрна переробка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестняні отримали 26 заявок на $1,7 млрд. Лідирують промислова і аграрна переробка

Казна та Політика
353
Інвестори подали 26 заявок на отримання державної підтримки інвестиційних проєктів на суму $ 1,7 млрд відповідно до Закону «Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями».
Про це заявив виконавчий директор UkraineInvest Сергій Цівкач в інтерв’ю Delo.ua.
У липні Цівкач зазначав, що UkraineInvest отримав 23 заявки на інвестпроєкти від потенційних інвесторів на загальну суму $ 1,35 млрд. Він додав, що влітку бізнес-активність не така висока і багато інвесторів очікували ухвалення всіх підзаконних актів за законом про «інвестнянь». Останній з документів був ухвалений 11 серпня.
«У нас два „чемпіони“: промислова переробка і агропереробка. Обидва напрямки підпадають під одну сферу економіки — „переробна галузь“. З виробництва/переробної промисловості наразі у нас в роботі 9 проєктів на загальну суму $ 516 млн. Ще 9 проєктів, але вже на суму $ 534 млн, — це агропереробка. Логістика — 5 проєктів на суму $ 531 млн, решта — транспорт і туризм на $ 138 млн», — уточнив Цівкач.
Однак виконавчий директор UkraineInvest уточнив, що в цей список не потрапили великі проєкти, наприклад, з видобутку залізної руди. Це пов’язано з тим, що такі проєкти можуть бути на загальну суму більше ніж мільярд доларів і їх розглядають окремо.
Що ж стосується напрямків, за якими в UkraineInvest хотіли б бачити більше заявок, то Цівкач виділив R&D (науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи), які також підпадають під дію закону про «інвестнянь».
«Тільки нещодавно ми розмовляли з представником українського бізнесу зі сфери IT і кібербезпеки. Говорили про те, що було б цікаво почати такий проєкт. Ще один проєкт, який може потрапити під нашу програму, — це американський університет „American University Kyiv“, що будується зараз в Києві. Попередньо там інвестицій більше ніж $ 20 млн. Таких проєктів ми б теж хотіли бачити більше, бо це сприяє розвитку науки, інновацій, створює стійке покоління професіоналів в нашій країні», — уточнив він.

Довідка Finance.ua:

  • президент Володимир Зеленський 10 лютого підписав закон «Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями в Україні», який Верховна Рада ухвалила в грудні минулого року;
  • закон передбачає надання державної підтримки українським та іноземним інвесторам із загальною сумою інвестицій від 20 млн євро.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас