Уряд затвердив програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом до 2025 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд затвердив програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом до 2025 року

Казна та Політика
239
Кабінет Міністрів затвердив державну економічну програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом вітчизняних атомних електростанцій на період до 2025 року.
Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду 11 серпня.
Згідно з програмою, для України на сьогодні є оптимальним варіант довготривалого зберігання відпрацьованого ядерного палива у спеціальних сховищах, так зване «відкладене рішення». У такому випадку вибір остаточного варіанту поводження з відходами — захоронення чи переробка для повторного використання — прийматиметься по закінченню строку експлуатації сховищ. Зазначається, що варіант «відкладеного рішення» використовується у двох третинах держав, які використовують ядерну енергію.
Програма передбачає зміну системи поводження з відпрацьованим ядерним паливом, яка до 2021 року передбачала значні витрати коштів на вивезення таких відходів до Росії. Серед запланованих заходів — забезпечення безпечної експлуатації сховища ядерного палива на Запорізькій АЕС, завершення будівництва, введення в експлуатацію та експлуатація Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.
Ключовим для України завданням є добудова Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).
Про це сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 11 серпня.
«Ключовим пунктом програми є будівництво та експлуатація у зоні відчуження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива з Рівненської, Южно-Української та Хмельницької АЕС», — сказав Шмигаль.
За його словами, донині Енергоатом щороку витрачав 200 млн дол. на вивезення відпрацьованого ядерного палива до Росії.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас