Тіньова зайнятість перестане бути перешкодою для пенсії — Мінсоцполітики готує закон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тіньова зайнятість перестане бути перешкодою для пенсії — Мінсоцполітики готує закон

Казна та Політика
2708
Українцям, які працюють в тіньовому секторі економіки (не працевлаштовані офіційно), можуть дати право на нарахування страхового стажу. Цей стаж необхідний для отримання пенсії. Якщо не змінити існуючі норми законодавства, півмільйона людей можуть залишитися взагалі без пенсій.
Про це розповіла голова Міністерства соціальної політики Марина Лазебна, передає сайт Сьогодні. За її словами, відомство вже напрацьовує відповідний законопроєкт.
«Півмільйона людей не матимуть необхідні 15 років (стажу), які дають їм право піти на пенсію в установленому віці. І ми над цим працюємо. Ми розробили законопроєкт і направили його на експертизу в Міжнародну організацію праці, і будемо просувати його далі, адже чим більше людей залучено до системи соціального страхування, чим більше працює, тим більше вони мають права на гідну пенсію», — заявила Лазебна.
За її словами, окрім тіньової економіки, в Україні також поширюється неповна зайнятість, що позбавляє значну кількість людей виплат при досягненні пенсійного віку. Особливо це стосується тих, кому не вистачає трудового стажу для отримання пенсії, підкреслила міністр.
З 1 липня в Україні почалися масштабні перевірки бізнесу на предмет дотримання трудового законодавства. Державна інспекція праці насамперед навідується до тих компаній, які підозрюються у використанні неофіційного праці і без оформлення трудових взаємин із працівниками.
Зокрема, перевіряючі нагрянуть, якщо:
  • кількість працівників не відповідає обсягам виконаних робіт;
  • роботодавці не подають до ПФУ відомостей про прийом на роботу співробітників (в т. ч. відсутність найманих працівників у торговців підакцизними товарами);
  • різко (на 20% і більше) зросла кількість співробітників, які працюють неповний робочий день;
  • фізособи працюють за цивільно-правовим договором з одним роботодавцем більше року;
  • у роботодавця 30% і більше співробітників працюють за цивільно-правовими договорами;
  • протягом року скорочено 10% і більше персоналу.

Довідка Finance.ua:

  • завершився перший місяць інспекційної кампанії з виявлення неформальних трудових відносин та зарплат українців;
  • до всіх роботодавців, які допускають до роботи працівників без оформлення трудових відносин, застосовані заходи притягнення до відповідальності відповідно до чинного законодавства: наразі застосовано 734 попередження щодо платників єдиного податку першої-третьої групи; накладено понад 5 млн грн штрафних санкцій до інших роботодавців.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас