150 мільйонів на рік. СБУ викрила схему вимагання хабарів у моряків під час іспитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

150 мільйонів на рік. СБУ викрила схему вимагання хабарів у моряків під час іспитів

Кримінал
414
Служба безпеки викрила схему вимагання хабарів в українських моряків під час іспитів для підтвердження кваліфікації. За попередніми оцінками, схема приносила організаторам по 150 мільйонів на рік.
«Схема полягала у вимаганні хабарів в українських моряків та була поєднана з втручанням до державних інформаційних електронних ресурсів та викраденням останніх», — розповів під час брифінгу начальник управління Департаменту кібербезпеки Ілля Вітюк.
За його словами, схема була зав’язана на тому, що моряки кожні п’ять років мають підтверджувати кваліфікацію. Окрім того, вони проходять процедури первинного оформлення диплому моряка та підвищення кваліфікації і всі необхідні дії відбуваються за допомогою електронної системи.
«Було зроблено таким чином, що створювалися певні перепони на різних етапах з моменту реєстрації в системі, подальшої подачі документів, запису на іспит, його здачі. Наприклад, було неможливо скласти іспит навіть за умови надання правильних відповідей на всі запитання тесту. Тобто йшло втручання та маніпулювання в інформаційній системі», — пояснив Вітюк.
Він відзначив, що правоохоронцям вдалося зробити аудіо- та відеозаписи усіх етапів здійснення схеми, однак найскладнішим було знайти сервери, на яких розміщувалися інформаційні системи «Державного реєстру документів моряка».
«Він розміщувався, на той час ми вже розуміли, у приватних руках. Незважаючи на те, що система розроблялася державним коштом, перебувала на балансі Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків. Але сталося так, що десь наприкінці 2019- початку 2020 система повністю була переміщена на приватні сервери», — наголосили в СБУ.
Через це власники серверів могли зробити що завгодно з документами та шантажувати їхніх власників.
За матеріалами:
suspilne.media
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас