Едвард Дубинський: Китай оголосив війну компаніям в технологічному секторі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Едвард Дубинський: Китай оголосив війну компаніям в технологічному секторі

Фондовий ринок
1243
Між Китаєм і технологічними компаніями розгорівся серйозний конфлікт.
В останні тижні Китайський фінансовий регулятор вдався до суворих заходів проти вітчизняних технологічних гігантів, які мають зв’язок з Америкою тільки тим, що їхні акції деякий час тому пройшли IPO в Нью-Йорку і зараз торгуються на американських біржах.
Так, 4 липня китайська влада наказала видалити компанію DiDi – китайський аналог компанії Uber, з місцевих мобільних магазинів додатків через нібито побоювання того, що компанія некоректно обробляє дані своїх клієнтів.
Цей крок з боку регулятора було зроблено буквально через кілька днів після того, як компанія DiDi вийшла на IPO в США. В результаті цих подій акції DiDi впали на 37% з моменту IPO.
5 липня китайська влада призупинила реєстрацію нових користувачів для платформ, якими керують дві інші китайські компанії. Вони нещодавно також розмістили свої акції через IPO в Нью-Йорку, пославшись на необхідність проведення перевірки кібербезпеки в цих компаніях.
26 липня китайські регуляторні органи заборонили місцевим освітнім компаніям отримувати свій прибуток – крок, який призвів до різкого падіння акцій цих компаній в Нью-Йорку.
Китайський регулятор конкретно оголосив нові правила, що вимагають, щоб всі компанії в секторі освіти зареєструвалися як некомерційні організації.
Тим часом, технологічні компанії в США погрожують своїм бізнесам в Гонконзі. Amazon, Apple, Facebook, Google та інші американські технічні групи пригрозили піти з території Гонконгу, якщо уряд Китаю не відмовиться від погроз і зусиль з контролю за Інтернетом.
Погрозу з боку США було зроблено в листі, надісланому минулого місяця Американською торговою групою, що представляє Big Tech в Азії.
Якщо справжній транс-тихоокеанський технологічний конфлікт не припиниться, він ризикує стати не лише безладним, але і небезпечним для фінансових ринків.
Багато великих технологічних компаній в США, зокрема Apple, витратили мільярди доларів на те, щоб проникнути в Китай. Вони туди перемістили своє виробництво і залучили місцевих співробітників і споживачів.
Розслідування, проведене New York Times, показало, що Apple зробила все для того, щоб китайські регуляторні органи були задоволені. Навіть порушивши деякі з обіцянок про конфіденційність даних.
З іншого боку, за даними Bloomberg, китайські технологічні компанії з ентузіазмом освоюють ринки капіталу США, провівши IPO в Америці і зібравши цьогоріч понад $15 мільярдів від американських інвесторів, які в цих первинних розміщеннях брали участь.
Продовження конфлікту призведе до безлічі втрат в Китаї і США, і китайському уряд варто подумати про свою визначену довгострокову мету – стати лідером на фінансовому ринку.
Інвестори залякані, і вони так швидко свої втрати не забудуть, і Китай ризикує втратити репутацію, що перенесе його мету в далеке майбутнє.
Едвард Дубинський, інвестор і фінансист. Засновник і керуючий партнер компанії Fintelect
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас