Е-паспорт і нові правила перетину кордону: що чекає українців у серпні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Е-паспорт і нові правила перетину кордону: що чекає українців у серпні

Особисті фінанси
1864
З серпня життя українців зміниться в деяких сферах.
Електронний паспорт. Так, наприклад, почне діяти е-паспорт, який тепер прирівнюється до звичайного, його дія почнеться з 23 серпня. Нагадаємо, Верховна Рада прийняла його 30 березня 2021 року, а президент підписав документ 15 квітня.
Е-паспорт можна пред’явити:
  • під час подорожей залізницею або літаком (тільки в Україні);
  • під час медичного обслуговування;
  • банківських операцій;
  • для отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг, пошти;
  • при придбанні товарів в магазині;
  • для підтвердження особи на запит поліції та правоохоронних органів.
Закон закріплює на законодавчому рівні визначення електронного паспорта (е-паспорта) та електронного паспорта для виїзду за кордон і прирівнює їх до фізичних аналогів.
Пенсії. У серпні підвищаться пенсії для людей з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС. Також вони отримають доплати за липень.
Тариф. Нагадаємо також, що тарифи на електроенергію залишили без змін. Кабмін продовжив дію чинного тарифу 1,68 гривні за кіловат-годину мінімум до 31 серпня. А кубометр газу для населення коштуватиме від 7,99 до 16,99 гривні.
Нові правила перетину кордону. Через поширення більш небезпечного штаму коронавірусу в серпні посилять правила в’їзду в Україну. Перетинати кордон безперешкодно зможуть лише ті українці, які мають хоча б одну дозу вакцини від коронавірусу. Іншим подорожуючим на кордоні запропонують встановити додаток “Вдома” і при позитивному тесті на COVID-19 вийти на самоізоляцію.
Відкриття кордонів. З 1 серпня для вакцинованих українців відкриють кордони декілька країн. Для цього потрібно мати сертифікат вакцинації препаратами Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca, Pfizer/BioNTech.

Туристичне страхування для зайнятих і ледачих 🏝

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас