Згортання антикризових програм може гальмувати відновлення економіки — Данилишин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Згортання антикризових програм може гальмувати відновлення економіки — Данилишин

Казна та Політика
185
Передчасне згортання антикризових програм буде нести системні загрози для забезпечення можливості швидкого економічного відновлення.
Про це голова ради Національного банку Богдан Данилишин написав у Фейсбуці.
Данилишин зазначив, що ключовим ризиком для відновлення української економіки є наслідки істотного скорочення інвестицій в основний і оборотний капітал в економіці України, що безперервно відбувається протягом 2018−2021 років. На його думку, це означає, що в масштабах економіки зараз істотно обмежені потенційні можливості для розширення виробництва, створення нових робочих місць, активізації сукупного попиту, принаймні в середньостроковій перспективі.
За його словами, найбільшою мірою від проблеми нестачі ліквідності страждає малий і середній бізнес. В Україні в рамках програми уряду «5−7-9%» і «пакетних гарантій» в 2020—2021 роках малий і мікробізнес отримали близько 60 млрд грн банківських кредитів, що становить трохи більше 1% ВВП і тільки 1/10 від потреби.
Данилишин упевнений, що недокапіталізований корпоративний сектор є причиною скорочення інвестицій і неефективного розподілу ресурсів, і це гальмує економічне зростання. Надмірна заборгованість і недостатня капіталізація послаблюють приватні інвестиції через зростання вартості запозичень. Постійна надмірна заборгованість призводить до зростання числа непрацюючих кредитів, підвищує вразливість бізнесу до шоків, збільшує ризики неефективної ліквідації підприємств, яка не відбулася б за інших обставин.
«У таких умовах передчасне згортання антикризових програм буде нести системні загрози для забезпечення можливості швидкого економічного відновлення. Загроза розкручування спіралі масових банкрутств є надзвичайно високою і значно небезпечнішою, ніж спіраль інфляції. Саме тому зараз актуальне впровадження масштабних державних програм рекапіталізації бізнесу», — зазначив голова ради Нацбанку.
За матеріалами:
УАІБ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас