Які доплати виплачуються понад розмір мінімальної зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які доплати виплачуються понад розмір мінімальної зарплати

Особисті фінанси
277
Згідно із законодавством, заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.
Про це нагадали в Управлінні Держпраці у Кіровоградській області.
Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Тобто, якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати.
До речі, у телеграм-каналі Finance.ua ми пишемо про зарплати, пенсії та інші види соцдопомоги. Там же навчаємо не платити зайвого. Не забудьте підписатися! 🤫
Також Закон «Про оплату праці» визначає вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Зокрема, йдеться про доплати:
  • за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я;
  • за роботу в нічний та надурочний час;
  • за роз’їзний характер робіт;
  • премії до святкових і ювілейних дат.
Що це означає: отже, у випадку, коли працівнику встановлені доплати за роботу у важких і шкідливих та особливо важких і особливо шкідливих умовах праці, які виплачуються за результатами атестації робочих місць; доплата за використання дезінфікуючих засобів та прибирання туалетів, то вони мають виплачуватись понад розмір мінімальної заробітної плати (6 000 гривень).
Всі інші складові заробітної плати, які не перелічені в частині другій статті 3-1 Закону, мають враховуватись до мінімальної заробітної плати.
Також у відомстві зауважили, що підвищення посадових окладів працівників за роботу в певних типах закладів, підрозділах та посадах, робота в яких дає право на підвищення посадових окладів на 15% у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці, включаються до виплат, які мають враховуватись до заробітної плати при забезпечені її мінімального розміру.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас