Китайські вчені винайшли тканину, яка може охолодити тіло в літню спеку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайські вчені винайшли тканину, яка може охолодити тіло в літню спеку

Технології&Авто
488
Здається, незабаром може з’явитися реальний порятунок від літньої спеки. Дослідники розробили «розумну» тканину, яка здатна охолоджувати тіло людини.
Автори розробки — інженери Ма Яогуан (Чжецзянський університет) і Тао Гуанмін (Хуачжунський університет науки та технологій). Тканина розроблена з синтетичних волокон, до складу яких входять наночастинки діоксиду титану та полімолочної кислоти.
Характеристики тканини:
  • товщина тканини становить 0,55 міліметра;
  • дзеркальний ефект — матеріал відображає інфрачервоне та ультрафіолетове випромінювання;
  • охолоджує тіло людини на 5 градусів;
«Попри те, що тканина виглядає як звичайна сорочка, оптично — це дзеркало», — відзначає Тао Гуанмін.
Експеримент. Щоб перевірити свій виріб, дослідники створили спеціальний жилет з тканини, який щільно прилягає до тіла людини. Одна половина одягу була зроблена з новітньої охолоджуючої тканини, а інша — з білої бавовни. Дослідники попросили добровольця вдягти жилет та посидіти під прямими сонячними променями впродовж години. Коли дослідники виміряли температуру його шкіри, сторона під новою тканиною була майже на 5 градусів нижча, ніж сторона під бавовною.
«Для інфрачервоної камери контраст був очевидним, а учасник експерименту міг відчувати різницю температур», — додав дослідник.
Вчені звертаються з пропозиціями до виробників текстилю і компанії з виробництва одягу, щоб комерціалізувати технологію. Вони запевняють, що тканина з додаванням наноматеріалів збільшить витрати на виготовлення одягу лише на 10%.
Розробники запевняють, що у разі масового виробництва технологія могла б допомогти людям в усьому світі захистити себе від підвищення температури, викликаного зміною клімату.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас