ФГВФО гарантуватиме вклади у небанківських установах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВФО гарантуватиме вклади у небанківських установах

Кредит&Депозит
909
Європейські директиви передбачають покриття вкладів фізосіб не лише у банківських установах, але й в інших гравців ринку. Тож в Україні ставлять за мету долучити небанківський ринок до системи гарантування вкладів.
Про це розповіла директор-розпорядник Фонду гарантування фізосіб Світлана Рекрут під час конференції «Фонд гарантування вкладів: оновлена роль та стратегія».
До речі, про податкові та фінансові ініціативи та нововведення ми розповідаємо в нашому телеграм-каналі Finance_ukr. Приєднуйтесь і ви! &#129 323;
«Наступною нашою метою буде поширення гарантій на небанківські фінансові установи. Ми знаємо, як відбувся „спліт“. Тепер настав час для того, щоб небанки стали повноцінними гравцями фінансового ринку, що не є можливо без гарантій. Наразі ми говоримо про кредитні спілки. Також разом із НБУ ми співпрацюємо над кроком щодо компаній зі страхування життя», — зазначила Рекрут.
ФГВФО гарантуватиме вклади у небанківських установах
«Ми рухаємось у напрямку європейського законодавства, а це означає, що не залежно від того, куди фізична особа принесе свій вклад — у банківську чи небанківську установу — такі вклади мають бути захищеними. Розповсюдження системи гарантування вкладів на небанківські фінансові установи, які залучають депозити населення — є наступним кроком після „спліту“ і переходу під регулювання НБУ», — пояснила заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Ольга Білай.
В Україні залучати вклади фізосіб можуть кредитні союзи: для цього вони повинні отримати відповідну ліцензію. Таких союзів у нашій країні нараховується 170, а загальна сума вкладів у них наразі становить 1 млрд 400 млн грн. Однак, у порівнянні з обсягами у понад 600 млрд грн у банківській системі – це менш як 1%.
«За нашими спостереженнями ринок кредитування кредитними спілками знаходиться у стагнації. За рік „спліта“ з ринку вийшло 20 таких організацій і лише 1 отримала ліцензію. Така тенденція спостерігалася і в минулі роки. Тож ті зобов’язання, які взяті у рамках європейських директив щодо створення гарантування для кредитних спілок, і розроблений проєкт закону „Про кредитні спілки“ зможуть надати поштовх розвитку цього ринку», — заявив заступник Голови НБУ Ярослав Матузка.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас