ФГВФО назвав основні показники банку, який може «лопнути» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВФО назвав основні показники банку, який може «лопнути»

Кредит&Депозит
3071
У Фонді гарантування розповіли про висновки, які зробили після врегулювання наслідків масштабної банківської кризи, що відбулася у 2014−2017 роках.
Про це заявила заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Ольга Білай під час конференції «Фонд гарантування вкладів: оновлена роль та стратегія».
Тоді, за її словами, збанкрутіло 99 банків — більш ніж половина банківської системи.
Банки мали на балансі активів номінальною вартістю понад 500 млрд грн, а це 40 млрд доларів. Але їх оцінювальна вартість виявилася у 5 разів меншою.
Тоді Фонд застосовував різні способи врегулювання:
  • продаж банку в цілому;
  • створення перехідного банку на базі неплатоспроможного і продаж його інвесторам;
  • продаж активів і зобов’язань неплатоспроможного банку іншим банкам;
  • найпоширеніший спосіб — ліквідація банку.
«Лише 9% банкрутств були врегульовані способами інакшими, ніж ліквідація. Ми зрозуміли, що для цього було дві причини. Перша — погана якість активів або відсутність ліквідних активів, які мали банки, коли приходили до Фонду. Друга — банальний брак часу. Тому найважливішим висновком було те, що треба втручатися і працювати заздалегідь — ще до того, як банк став неплатоспроможним», — зазначила Білай.

Як ефективно працювати з депозитами

Представниця Фонду каже, що якщо порівняти результати врегулювання і ліквідації банків, то у першому випадку ФГВФО зміг задовольнити всі вимоги кредиторів-фізосіб і майже всі вимоги клієнтів-юросіб такого банку, а в деяких банках навіть передали надлишкове майно акціонерам. У ліквідації задоволення вимог кредиторів в середньому становило 23%.
«Тому основний висновок із попередніх криз — потрібно побудувати систему раннього реагування, щоб намагатися не допустити банкрутств. А у випадку, якщо банкрутство настає, бо це природний процес, то треба бути до цього готовим і готуватися заздалегідь», — наголосила Білай.
Заступник директора-розпорядника Фонду також розповіла, як зрозуміти, що у банка настали складні часи.
«Ми стежимо за банками й співпрацюємо із регулятором. Вибудували систему показників, і їх рух у динаміці показує нам, якщо з’являються проблеми. Навіть зробили показник, який характеризує своєчасність виведення банку із ринку — це достатність активів банку для покриття вкладів, які у разі неплатоспроможності будуть виплачені Фондом», — прочинила завісу експерт.

Отримати більше з депозиту

За її словами, основними показниками високоризикового банку для ФГВФО є такі:
  • якщо вартість активів знижується, тобто банк продає активи за низькою вартістю, або нераціонально працює із непрацюючими кредитами, приймає заставу за завищеною вартістю;
  • або навпаки — коли банк починає активно залучати вклади у межах гарантованої суми, проводить агресивну політику по залученню ресурсів на ринку, пропонує населенню дуже високі процентні ставки, у порівнянні з середньоринковими значеннями.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас