Податківці дадуть Держпраці списки неблагонадійних роботодавців, - заступник міністра економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податківці дадуть Держпраці списки неблагонадійних роботодавців, - заступник міністра економіки

Фондовий ринок
542
Державна служба з питань праці (Держпраці) обере, до кого з роботодавців прийти з інспекцією, виходячи з даних Державної податкової служби (ДПС). Податківці формують для Держпраці список суб’єктів господарювання, які мають найвищий ризик використання незадекларованої праці на підставі низки критеріїв.
Про це в коментарі UBR.ua розповіла заступник міністра економіки Світлана Глущенко.
Вона також зазначила, що критерії, за якими здійснюватиметься відбір роботодавців для перевірочного списку, вже частково закріплені в законодавстві Постановою Уряду № 823 від 2019 року. Серед них:
  • невідповідність кількості працівників обсягам виробництва (виконаних робіт, наданих послуг) до середніх показників за відповідним видом економічної діяльності;
  • наявність фактів порушень порядку оформлення трудових відносин, виявлених у ході заходів контролю ДПС.
За словами Глущенка, при формуванні списку буде братися до уваги і низка додаткових критеріїв. Заступник міністра підкреслює, що список не є вичерпним, оскільки буде коригуватися залежно від результативності інспекційної роботи. Але наразі ДПС може включити в ризикову групу тих роботодавців, у яких є:
  • невідповідність кількості об’єктів оподаткування та кількості найманих робітників;
  • невідповідність кількості одночасно працюючих реєстраторів розрахункових операцій (РРО) кількості працівників.
Також податкова відзначить тих роботодавців, у яких зовсім немає найманих працівників — цей критерій буде враховуватися у випадку з підприємствами у сферах роздрібної торгівлі, надання послуг, а також тих, які мають ліцензію на виробництво, зберігання та реалізацію підакцизних товарів.
Відзначимо, що в результаті інспекції роботодавець може отримати штраф. Максимальний розмір санкції, яка застосовується до суб’єкта господарювання, сягає 180 тис. грн.
З іншого боку, зараз Держпраці діє за принципом «спочатку попередь, а потім контролюй», вказує Світлана Глущенко.
Відповідно до цього підходу в першому півріччі 2021 року інспектори спочатку провели інформаційну кампанію, в ході якої приходили на підприємства і пояснювали працівникам і посадовим особам ризики незадекларованої праці і, навпаки, розповідали про переваги офіційного працевлаштування.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас