НБУ запроваджує підвищені ваги ризику для незабезпечених споживчих кредитів банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ запроваджує підвищені ваги ризику для незабезпечених споживчих кредитів банків

Кредит&Депозит
805
Національний банк України з 30 червня 2021 року запроваджує підвищені ваги ризику для незабезпечених споживчих кредитів банків.
Про це повідомляється на сайті регулятора.
Більше новин про кредити та депозити є в нашому телеграм-каналі Finance_ukr. Не забудьте підписатися!
«Сегмент споживчого кредитування й надалі залишатиметься прибутковим та привабливим для банків, проте їх кредитна політика стане зваженішою», — кажуть у Нацбанку.
Підвищення відбудеться в два етапи:
  • до 125% – на 1 липня 2021 року;
  • до 150% – на 1 січня 2022 року.
Для чого це необхідно:
  • така зміна сприятиме створенню банками належного запасу капіталу для покриття можливих втрат у випадку погіршення якості портфеля споживчих незабезпечених кредитів. Якість цього портфеля дуже залежить від зміни макроекономічних умов, а ця особливість може недооцінюватися банками під час визначення очікуваних збитків за такими кредитами;
  • запровадження підвищених ваг ризику збільшить стійкість банків до потенційних кризових явищ, захистить сектор від накопичення системних ризиків і загалом сприятиме збереженню фінансової стабільності.
Поточні ваги ризику споживчих кредитів на рівні 100% та мінімальні вимоги достатності регулятивного капіталу 10% означають, що на кожні 10 грн кредиту банк повинен тримати 1 грн регулятивного капіталу.
Двоетапне підвищення ваг ризику до 150% збільшить протягом 2021 року потребу в капіталі під споживчі кредити в півтора рази до 1,5 грн, створюючи додатковий запас 0,5 грн на випадок несприятливих умов.
Таким чином, збільшиться частка незабезпечених споживчих кредитів, які банки фінансуватимуть не депозитами вкладників, а власним капіталом.
До речі, портал Finance.ua проаналізував кредитні пропозиції більшості українських банків. Найкращі ми відібрали в спеціальному сервісі.

Порівняти і підібрати кредит можна тут

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас