В Офісі президента зробили прогноз щодо нового траншу МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Офісі президента зробили прогноз щодо нового траншу МВФ

Казна та Політика
471
Україна має високі шанси на отримання чергового траншу МВФ — Києву вдалося досягти істотного прогресу в переговорах з Фондом.
Про це заявив радник президента з економічних питань Олег Устенко.
До речі, про головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватися ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій!
Офіс президента, Кабмін і МВФ продовжують випромінювати оптимізм, незважаючи на те, що кредитна програма stand by (за нею Україна могла отримати 5 млрд доларів) поставлена на паузу.
Перший і поки що останній кредит в рамках stand by у розмірі 2,1 млрд доларів Україна отримала влітку 2020-го. До кінця року планувалося надходження ще двох траншів по 700 мільйонів. Київ їх не дочекався, позаяк у Фонду виникли претензії з приводу корупції, судової реформи і незалежності НБУ. У лютому 2021 після закінчення роботи чергової місії МВФ стало зрозуміло, що грошей найближчим часом ми не отримаємо.
В Офісі президента запевнили, що влада змогла виконати роботу над помилками, і тепер розраховують на відновлення кредитної програми.
«Шанси на отримання траншу оцінюю як високі. Умовно кажучи, більше 50%, що транш дадуть. Такий прогноз, в тому числі, ґрунтується на прогресі, якого вдалося досягти в переговорах з Фондом. По всіх трьох гілках (НБУ, Мінфін, судова та антикорупційна система) є результати. Зроблено кроки на подальше зміцнення незалежності Нацбанку. По Мінфіну йдуть технічні консультації про параметри майбутнього бюджету. В питаннях судової реформи та антикорупційної політики — тут м’яч на боці парламенту, який повинен проголосувати ряд необхідних законопроектів», — зазначив у коментарі «Апострофу» радник президента з економічних питань Олег Устенко.
У МВФ бачать прогрес, але чи будуть гроші, поки не кажуть.
«Ми продовжуємо перебувати, я б сказав, в тісній взаємодії з українською владою щодо прогресу в напрямку завершення цього першого огляду (програми МВФ — „Апостроф“). Це означає, що ми ведемо дискусії про імплементацію політичного курсу і реформ за цією програмою», — заявив днями директор прес-офісу МВФ Джеррі Райс.
За матеріалами:
Апостроф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас