У Японії знайшли спосіб знизити вартість «зеленого» водню на дві третини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Японії знайшли спосіб знизити вартість «зеленого» водню на дві третини

Технології&Авто
1876
Японські компанії Eneos і Chiyoda мають намір побудувати завод, який буде виробляти водень без викидів вуглекислого газу і всього за одну третину нинішніх витрат на виробництво водню. Очікується, що це стане проривом у прагненні країни до декарбонізації.
Завод буде використовувати запатентовану технологію електролізу, яка дозволить значно знизити необхідні інвестиції. Метою підприємства є зниження ціни на водень приблизно до 3 доларів за кілограм. Eneos і Chiyoda розглядають Австралію та інші регіони як кандидатів на будівництво заводу в 2030 році.
Водень, який може приводити в рух автомобілі і турбіни електростанцій без утворення CO2, життєво необхідний для декарбонізації, але виробничі витрати на його отримання залишаються високими. Зараз водень на японському ринку коштує приблизно 10 доларів за кілограм. Уряд прагне знизити цю цифру до 3 доларів до 2030 року, а з часом – до 2 доларів.
Метод, розроблений Eneos і Chiyoda, забезпечує електроліз води і толуолу одночасно, а не за допомогою окремих процесів, з утворенням метилциклогексану (C7H14). Таке спрощення процесу вдвічі скорочує капіталовкладення в обладнання.
Рідкий C7H14 буде поставлятися при температурі навколишнього середовища на електростанції та інші об’єкти, де з нього буде видобуватися водень для отримання енергії. Це набагато більш рентабельно, ніж доставка водню, який необхідно транспортувати при температурі -253 °C в спеціальній ємності.
У партнерів вже є технологія виробництва обмеженої кількості C7H14, і тепер вони будуть працювати над збільшенням потужності за рахунок використання електродів більшого розміру. До 2025 фінансового року вони розраховують розробити установку потужністю 500 кВт.
Електроенергію, необхідну для електролізу, планується отримувати з відновлюваних джерел. Зокрема, Австралія постачає таку енергію за невисокою ціною. Для встановлення електролізного обладнання та резервуара для зберігання потрібно приблизно 1 км2. Разом з сонячною електростанцією, необхідною як джерело електроенергії, виробництво займе 64 км2.
Японський уряд поставив за мету до 2030 року використовувати як джерело енергії до 3 млн тонн водню. Планується, що з цієї кількості «зелений» водень складе 420 000 тонн. Передбачається, що завод Eneos і Chiyoda зможе виробляти 300 000 тонн водню на рік. За енергетичною цінністю це приблизно відповідає ядерному реактору.
За матеріалами:
iXBT.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас