Нардепи пропонують оподаткувати «надприбуток» експортерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардепи пропонують оподаткувати «надприбуток» експортерів

Казна та Політика
1974
Верховній Раді пропонують ввести граничні ціни на деякі види експортної продукції, при перевищенні яких компанії-експортери зобов’язані будуть платити до держбюджету 50% від доходів, отриманих понад встановлений ліміт, що дозволить поповнити держбюджет на загальну суму $ 6,37 млрд на рік і перенаправити ці кошти на підтримку соціальної сфери.
Відповідний законопроєкт № 5666 зареєстрували у Верховній Раді 16 червня народні депутати Олег Дунда, Богдан Яременко та Олександр Алексійчук (усі – парламентська фракція «Слуга народу»).
Стежте за економічними новинами в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій.
Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, пропонується оподатковувати 50%-ним податком частину валютної виручки, що перевищує встановлювані законопроєктом ліміти. Для пшениці ліміт запропоновано встановити на рівні $ 230/тонна (станом на 1 червня її середня експортна ціна становить $ 283/тонна), кукурудзи — $ 170/тонна ($ 271/тонна), ріпаку — $ 350/тонна ($ 568/тонна), вівса — $ 230/тонна ($ 265/тонна), соняшникової олії – $ 850/тонна ($ 1300/тонна).
Відповідно, при оподаткуванні 50%-ним податком частини прибутку, отриманого експортерами понад встановлені ліміти, держбюджет отримає $ 0,45 млрд від оподаткування експортованої пшениці, кукурудзи — $ 1,21 млрд, ріпаку — $ 0,44 млрд, вівса — $ 0,01 млрд, соняшникової олії – $ 1,57 млрд, зазначено в документі.
Пропонується також оподатковувати прибуток, що перевищує встановлювані ліміти, експортерів залізної руди, сталевого брухту і арматури, алюмінію, міді, цинку і нікелю.
Згідно з пояснювальною запискою до документа, оподаткування «надприбутків» у зазначених товарних групах дозволить поповнити держбюджет на загальну суму $ 6,37 млрд на рік.
«Податком обкладається саме надприбуток, тобто той прибуток, який отримав суб’єкт господарювання, скориставшись вдалою кон’юнктурою. Зазвичай це тимчасовий захід, який застосовується, коли бюджет країни відчуває гострий дефіцит», — пояснюють автори законопроєкту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас