Фонд держмайна просить повернути Укртелеком у власність держави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд держмайна просить повернути Укртелеком у власність держави

Фондовий ринок
1363
Фонд держмайна звернувся до Верховного Суду з касаційної скаргою і зажадав скасувати рішення про продаж Укртелекому компанії Ріната Ахметова ЕСУ.
Про це пише видання Finbalance.
Касаційна скарга була подана на рішення Господарського суду Києва від 27.08.2020 року, яким ФДМ відмовили в задоволенні позову до ТОВ ЕСУ. Зокрема, Фонд держмайна вимагав розірвання договору купівлі-продажу 92,79% акцій Укртелекому від 11.03.2011 року та стягнення 2,17 млрд грн пені за прострочення виконання зобов’язання по внесенню інвестицій.
У судовому рішенні від 27 серпня 2020 року говориться, що позивач не довів факту невиконання ТОВ ЕСУ умов договору купівлі-продажу пакета акцій та істотного порушення покупцем своїх зобов’язань, яке б значною мірою позбавило позивача (продавця) того, на що він розраховував при укладенні цього договору.
Нагадаємо, що у вересні минулого року суд відмовив ФДМ у справі про можливу реприватизацію Укртелекому.
У 2011 році ФДМ продав 92,79% акцій Укртелекому українській «дочці» австрійської компанії EPIC (яку пізніше перейменували в Raga Establishment Limited) – ТОВ ЕСУ. Сума угоди склала 10,575 млрд грн.
У 2012 році Epic почала переговори про продаж Укртелекому компанії СКМ бізнесмена Ріната Ахметова.
У 2013 році угода відбулася. Продаж Укртелекому оцінювалася в $860 млн. Однак СКМ заплатив тільки $100 млн. Це пояснювалося тим, що компанія-продавець не виконала інвестиційні зобов’язання перед державою, взяті при приватизації.
У СКМ вирішили не платити Raga наступні транші по угоді і висунули зустрічні вимоги – розірвати договір про покупку і повернути перший транш за Укртелеком.
Після цього почався судовий розгляд, в рамках якого в 2017 році Лондонський арбітраж зобов’язав компанію Ріната Ахметова виплатити $760 млн.
У січні 2020 року ЗМІ повідомили, що компанія СКМ Рината Ахметова виплатила понад $700 млн кіпрської компанії Raga Establishment Ltd в рамках дружнього врегулювання спору Укртелекому. Компанію Raga Establishment Ltd пов’язували з оточенням іншого українського олігарха – Дмитра Фірташа.
Пізніше в січні суд також частково задовольнив позов Укрексімбанку до компанії ЕСУ бізнесмена Ріната Ахметова і вирішив стягнути з відповідача 2,73 млрд грн заборгованості за облігаціями, які були випущені в 2013 році і мали бути погашені в березні 2017 року.
Стежте за економічними новинами в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути завжди в курсі всіх фінансових подій.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас