Міжбанк: чи проб'є остаточно гривня психологічний бар'єр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи проб'є остаточно гривня психологічний бар'єр

Валюта
1474
Цей понеділок на валютному ринку пройде досить динамічно з основною інтригою: чи допустить Нацбанк подальше просідання курсу долара нижче 27 гривень чи все ж буде «обороняти» цей психологічний рівень.
Особливого попиту на валюту зараз на міжбанку немає, а ось пропозиція долара і євро на торгах не така вже маленька. Тому котирування на міжбанку дуже жорстко залежать фактично лише від цінників інтервенцій Нацбанку. За минулий тиждень він викупив $ 375 млн, знизивши при цьому свої котирування купівлі до 27,02 гривень. Якби не НБУ, курс давно б провалився до рівнів 26,90 гривень і нижче.
Враховуючи, що у експортерів поки спостерігається активний приплив валютної виручки на тлі дефіциту гривні – це забезпечить додатковий тиск на курс долара в найближчі дні. Тим більше, що нерезиденти поки тільки нарощують свій гривневий портфель ОВДП і це також приводить до припливу валюти на міжбанк від іноземців під ці операції.
Сьогодні єдину «небезпеку» для гривні становить відкладений попит на валюту у частини клієнтів. Ті з них, хто може дозволити собі зволікати з оплатою контрактів, зараз не поспішають купувати валюту, яка дешевшає. Час працює на них, але якщо на міжбанку тренд по курсу розвернеться, ці клієнти будуть першими з викупом долара на побоюваннях його зростання. І це створить додатковий попит на ринку. Але поки понижуючий тренд по долару зберігається і подібні потенційні покупці валюти лише уважно стежать за ринком, але на нього не виходять.
Крім цього, опосередковано на курс впливає і фактор майбутнього рішення Нацбанку щодо облікової ставки 17 червня. Учасники ринку чекають її підвищення і це позначиться на поведінці всіх фінансових ринків — від фондового і ресурсного, до валютного.
Ми також очікуємо її зростання з нинішніх 7,5% річних як мінімум до 8% річних, а по-правильному — і до 8,5% річних, виходячи з показників зростання інфляційних процесів в Україні і необхідної на це реакції регулятора.
Котирування міжбанку, за розрахунками Finance.ua, 14 червня будуть в межах: долар — коридор 26,90−27,10 грн, євро — коридор 32,55−32,85 грн.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах:
  • Долар: коридор купівель і продажів 26,85−27,20 грн при спреді в обмінниках фінкомпаній в межах близько 15 коп, а в касах банків до 17−22 коп.
  • Євро: у банках коридор 32,40−33,05 грн при спреді до 25 коп, а в обмінниках фінкомпаній — в межах коридору 32,60−33,00 грн при спреді близько 20 копійок.
Курс долара на міжбанку-графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
долар США — 27,02 / 27,04
євро — 32,74 / 32,76
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас