У Міненерго назвали умову для підвищення ціни на газ для споживачів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Міненерго назвали умову для підвищення ціни на газ для споживачів

Енергетика
899
Ціна на газ у країні значно підвищиться для споживачів у разі зупинки Росією його транзиту через Україну.
Про це заявила радник міністра енергетики Лана Зеркаль в ефірі каналу «Україна 24».
«Росія штучно стримує європейський ринок і не поставляє ті обсяги, які потрібні Європі зараз, наприклад, для заповнення газових сховищ, які спорожніли. Була холодна весна, зараз треба все наповнювати, і ціни на газ дуже високі. А якими вони будуть взимку — ніхто не знає», — зазначила радник міністра.
Якщо вже цієї зими трапиться переривання транзиту газу через територію України, то «для нас це буде дуже відчутно, в першу чергу в плані того, що ми отримаємо дуже дорогий газ», каже Зеркаль.
«Зараз ми можемо постачати газ так званим віртуальним шляхом, тобто віртуальний реверс, коли йде обмін газу, і так працює в усьому світі. Якщо не буде транзиту, то нам доведеться фактично фізично постачати газ з Європи, і витрати на постачання газу значно збільшаться. Крім того, наші газосховища вже будуть не такими привабливими», — пояснила вона.

Довідка Finance.ua:

  • Після запуску з 1 травня цього року базових річних тарифів постачальники природного газу запропонували українцям альтернативні тарифні пропозиції. Серед найпоширеніших альтернативних пропозицій — тариф, який передбачає рівномірні щомісячні платежі за газ і фіксацію ціни на рік.
  • Газопостачальні компанії вже опублікували свіжі цінники на блакитне паливо: місячну пропозицію — на червень, а також річну базову — її, нагадаємо, компанії можуть переглядати лише у бік зменшення.
  • Українці заборгували за комуналку 79,1 млрд грн. Найбільші борги — за газ. Якщо загальну заборгованість поділити на кількість всіх сімей у країні, то вийде, що кожна з них винна близько 5,3 тис. грн.
До речі, в телеграм-каналі Finance_ukr ми часто публікуємо лайфхаки, як заощаджувати на сплаті комунальних послуг.
За матеріалами:
Україна 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас