Зміни рентної плати: роз'яснення Мінфіну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміни рентної плати: роз'яснення Мінфіну

Казна та Політика
364
Мінфін розповів про ключові запропоновані зміни в податковому законодавстві. Вони забезпечать збалансованість бюджетних надходжень.
Про це пише ДебетКредит з посиланням на Міністерство фінансів.
Цього можливо досягнути завдяки протидії схемам з ухилення від сплати податків, створенню прозорого конкурентного середовища та підвищенню ефективності використання економічних ресурсів. Сьогодні йтиметься про рентну плату за користування надрами для видобування корисних копалин.
Наприклад, за 1 тону залізної руди (62% Fe CFR), яка сьогодні вже коштує більше 200 дол. США, рента становить за «бідну руду» 19,20 грн/т, за «багату руду» – 204 грн/т. Після запропонованих змін, цей показник складе 507,80 грн/т.
Законопроєкт № 5600 пропонує усунути можливості платника суб’єктивно визначати вартість корисної копалини та занижувати суму рентної плати.
Зокрема, передбачено:
  • запровадження визначення бази оподаткування за єдиним стандартом шляхом класифікації видобутої мінеральної сировини згідно з галузевими вимогами;
  • запровадження диференціації ставок оподаткування руд заліза в залежності від розміру фактичної ціни реалізації визначеної, як середня вартість залізної руди за індексом IODEX 62% FE CFR China, за інформацією, що офіційно зазначена світовим інформаційним агентством Platts, та опублікована на офіційному вебсайті Мінекономіки, у розмірі:
- 3,5%, якщо середня вартість залізної руди за податковий (звітний) період становить 100 доларів США і менше;
- 5,0%, – більше 100 та не перевищує 200 доларів США включно;
- 10,0%, якщо середня вартість становить більше 200 доларів США;
  • встановити коригування бази оподаткування руд заліза на коефіцієнт сухої ваги товарної продукції (0,9).
Зміни рентної плати: роз'яснення Мінфіну
До речі, про всі головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватись ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас