Свідоцтво про вакцинацію: чим воно відрізняється від «Covid-паспорта» і як його отримати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Свідоцтво про вакцинацію: чим воно відрізняється від «Covid-паспорта» і як його отримати

Казна та Політика
1054
Пресслужба Міністерства охорони здоров’я повідомила, що люди, які щепилися двома дозами вакцини від COVID-19, можуть отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію.
Президент Українського медичного клубу, заслужений працівник охорони здоров’я України Іван Сорока в ефірі Українського радіо розповів, чим цей документ відрізняється від «COVID-паспорта», який все ще перебуває на стадії розробки.
Стежте за економічними новинами в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути завжди в курсі всіх фінансових подій.
За словами експерта, на відповідне свідоцтво можуть претендувати всі, хто повністю вакцинувався від захворювання.
Він пояснив, що міжнародне свідоцтво про вакцинацію, зокрема, від COVID-19 — це стандартний документ, який був розроблений за медико-санітарними нормами, затвердженими ще у 2005 році.
«У такі свідоцтва ще до пандемії вносили дані про щеплення проти грипу, поліомієліту, кору та інших інфекційних захворювань. А зараз в Україні таке свідоцтво можуть отримати громадяни, які повністю вакцинувалися від COVID-19 вакциною, яка схвалена ВООЗ. В нашій країні це CoronaVac, AstraZeneca та Pfizer», — розповів Іван Сорока.
Експерт зазначив, що міжнародне свідоцтво про вакцинацію буде заповнюватися українською, англійською або французькою мовами та видаватиметься у паперовій формі.
У свідоцтві буде вказано прізвище, ім’я латинськими літерами, як у закордонному паспорті, дата отримання обох доз, назва вакцини, офіційний штамп закладу охорони здоров’я і підпис лікаря.
Водночас Сорока пояснив відмінність між «COVID-паспортом» та міжнародним свідоцтвом про вакцинацію. За його словами, нині в Україні існує лише загальне та міжнародне свідоцтво про вакцинацію від COVID-19, а так званий «COVID-паспорт» все ще перебуває на етапі розробки. Сорока підкреслив, що свідоцтво про вакцинацію і «COVID-паспорт» — це два різні документи.
«COVID-паспорт» в Україні розробляється за зразком digital-сертифікату ЄС або smart-сертифікату ВООЗ. Вони будуть запущені в Європі в липні, а ми зможемо запустити за тиждень-два після цього. Цей документ буде містити інформацію не лише про вакцинацію, але й про негативні результати ПЛР-тестів або про одужання після коронавірусу, тобто інформацію про антитіла", — зазначив Сорока.
За його словами, документ видаватиметься як в електронній, так і в паперовій формі та міститиме QR-код. При цьому він також випускатиметься у версії для внутрішнього і для закордонного використання.
Експерт додав, що чимало країн досі не визначились із визнанням міжнародних свідоцтв про вакцинацію, тому, можливо, деякі держави збережуть карантин для людей, які в’їжджають в їхню країну, а інші – обмежуватимуться негативним ПЛР-тестом.
З огляду на таку ситуацію, фахівець рекомендує одразу після другого щеплення отримувати свідоцтво про вакцинацію.
«Коли вже буде готовий документ, який ми хочемо називати „COVID-паспортом“, його можна буде зробити або самостійно в додатку „Дія“, або роздрукувати в сімейного лікаря», — пояснив Іван Сорока.
За матеріалами:
suspilne.media
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас