В «Слузі народу» розповіли, як в Україні збільшити видобуток газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В «Слузі народу» розповіли, як в Україні збільшити видобуток газу

Енергетика
1189
Україна має унікальну виробничу і дослідницьку базу для сейсмічної розвідки. Це дозволяє з високою точністю вивчати ділянки родовищ.
Про це заявив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія під час робочої поїздки у Полтавську та Харківську області.
За словами Арахамії, держава вже зараз повинна вирішити, яким чином можна збільшувати видобуток газу. Оскільки газовидобувна галузь є однією з найбільш капіталомістких, вона вимагає величезних інвестицій і довгострокового планування — в середньому 5 років.
Втім, для досягнення енергонезалежності необхідно рухатися однією командою: держава та всі учасники ринку. Йдеться як про державні, так і приватні компанії.
«В „Укргазвидобуванні“ — сучасні напрацювання. Вони дуже багато інвестували за останні роки для того, щоб нарощувати свою технічну базу. Але, при цьому, в нас є і потужний приватний сектор», — сказав він.
Після огляду потужностей газовидобувних компаній Давид Арахамія висловив впевненість, що саме наявність сучасної техніки у приватних і державних компаній дозволяє виконати амбітний план із нарощування видобутку природного газу.
Голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус наголосив, що на ринку існують десятки активних приватних компаній. І вони за багатьма показниками ефективності вже є прикладом для держкомпаній.
Вигоду від здорової конкуренції на газовидобувному ринку отримають і кінцеві споживачі, додав Андрій Герус. Адже це сприятиме встановленню кращої ціни на паливо.
Ще одним джерелом збільшення видобутку природного газу в Україні може стати відновлення занедбаних свердловин, запевняє голова парламентського підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання Андрій Жупанін. І сучасні технології, які використовують гравці ринку, дозволяє це робити.
Як зазначив Жупанін, на початку 1970-х років Україна видобувала 68,7 млрд куб м газу на рік. Але з різних причин низку свердловин законсервували.
Зі свого боку, газовидобувники детально презентували народним депутатам процес розробки, буріння свердловин, а також будівництва інфраструктури газових родовищ. Це складні інженерні проєкти, які роблять державу енергонезалежним, сучасними та екологічно безпечними, розповів директор «SystemOilEngineering» Сергій Жеребко.
«Завдяки компаніям місцеві громади можуть дозволити собі відбудовувати соціальну інфраструктуру коштом податків, які надходять до місцевих бюджетів», — сказав він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас