В Нацбанку розповіли, які зміни принесе ухвалення проєкту закону про платіжні послуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Нацбанку розповіли, які зміни принесе ухвалення проєкту закону про платіжні послуги

Фінтех і Картки
510
Ухвалення цього законопроєкту №4364 про платіжні послуги дозволить якісно переформатувати платіжний ринок: з’являться нові учасники, перебудуються взаємовідносини між ними, запрацює відкритий банкінг тощо.
Про це розповів заступник Голови НБУ Олексій Шабан, передає пресслужба Національного банку.
Про головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватись ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій.
За словами Шабана, зросте конкуренція, а разом з нею – і якість послуг. Він відзначив ключові зміни, які принесе ухвалення законопроєкту.
1). Нові учасники та фінпослуги:
  • насамперед нове законодавство розширить коло учасників платіжного ринку та дасть можливість розвиватися небанкам та фінтех-компаніям;
  • крім банків, надавати платіжні послуги зможуть: платіжні установи, поштові оператори, установи електронних грошей та інші. До того ж вони матимуть право працювати без участі у платіжній системі та зможуть самі емітувати платіжні картки.
2). Нові рахунки:
  • сьогодні можливість відкривати та вести рахунки клієнтів мають лише банки. Після ухвалення нового закону небанки зможуть відкривати платіжні рахунки для послуги із зарахування коштів, виконання платіжних операцій, видачі готівкових коштів;
  • банки отримають право відкривати новий вид рахунку – розрахункові рахунки. Це буде рахунок небанківської установи у банку.
3). Open Banking:
  • законопроєкт створить умови для запровадження в Україні концепції відкритого банкінгу (Open banking);
  • впровадження відкритого банкінгу відбудеться у діалозі з учасниками ринку та з урахуванням їхніх інтересів. Найбільший фокус – на безпеці даних.
4). Е-гривня:
  • вивчення можливості випуску центробанками власних цифрових валют знаходиться у фокусі уваги регуляторів усього світу. НБУ також продовжує працювати над концепцією створення е-гривні;
  • сьогодні вивчаються можливі сфери використання, потенційний попит на е-гривню та споживчі мотивації у розрізі шести варіантів її використання;
  • на цей момент НБУ бачить, зокрема базуючись на результатах опитування, найбільший потенціал у е-гривні для роздрібних платежів із можливістю функції «програмованих» грошей та/або здійснення операцій з обміну віртуальних активів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас