Тетяна Кобзіна: сертифікат ТПП для застосування форс-мажорних обставин – не панацея — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тетяна Кобзіна: сертифікат ТПП для застосування форс-мажорних обставин – не панацея

Фондовий ринок
489
В умовах пандемії, спричиненої COVID-19, дедалі актуальнішим постає питання визнання карантину форс-мажорною обставиною, яка впливає на виконання суб’єктом господарювання договірних зобов’язань.
Пропонуємо розглянути, що на практиці нам дає сертифікат ТПП як підтвердження форс-мажорних обставин, а також інші дієві механізми, які можуть звільнити суб’єкта господарювання від виконання договірних зобов’язань.
Підтвердження форс-мажору для звільнення від штрафних санкцій
Попри те, що карантин віднесений до переліку форс-мажорних обставин, це не означає автоматичне звільнення суб’єктів господарювання від відповідальності.
Вони мають довести, що порушення зобов’язання (умов договору) сталося внаслідок запроваджених обмежень під час дії карантину.
Підтвердити наявність форс-мажорних обставин можна шляхом отримання сертифікату, який видається Торгово-промисловою палатою України та уповноваженими нею регіональними торгово-промисловими палатами.
Такий сертифікат необхідно отримувати на кожен договір, щодо якого виникли форс-мажорні обставини.
Сертифікат про форс-мажорні обставини не видається автоматично та беззаперечно. Форс-мажорні обставини мають об’єктивно унеможливлювати виконання зобов’язань за договорами.
Це означає, що суб’єкт господарювання для отримання сертифіката про форс-мажорні обставини має довести, що за відсутності карантину перешкод для виконання певного обов’язку не виникло. Тягар доказування такого причинно-наслідкового зв’язку лежить на заявникові.
Також варто наголосити на тому, що за отримання сертифікату справляється плата. Разом з тим, суб’єкти малого підприємництва отримують сертифікат безкоштовно.
Якщо Торгово-промислова палата України відмовила у видачі сертифікату про настання форс-мажорних обставин, ви можете повернути сплачені кошти, звернувшись з відповідною заявою.
За загальним правилом форс-мажор не звільняє від самого зобов’язання, а звільняє лише від відповідальності за невиконання зобов’язань (штрафних санкцій та пені).
Наприклад, якщо ви є орендарем торгових приміщень, під час дії карантинних заходів не здійснювали господарську діяльність, і, відповідно, не сплачували орендну плату, то після послаблення карантинних обмежень та відновлення господарської діяльності заборгованість прийдеться сплатити.
Отримавши сертифікат ТПП, у суб’єкта господарювання з’являється лише шанс уникнути штрафних санкцій та пені за невиконані вчасно зобов’язання, і то не завжди.
Однак, якщо положеннями самого договору передбачено повне звільнення від виконання зобов’язання у разі настання форс-мажорних обставин, то у такому випадку сертифікат ТПП на підтвердження форс-мажору стане підставою для звільнення як від відповідальності за невиконання, так і від самого виконання договірних зобов’язань на період дії обставин непереборної сили.
Судова практика говорить про те, що сертифікат про форс-мажорні обставини не у всіх випадках є обов’язковий для доведення обставин непереборної сили, а у деяких випадках не завжди є достатній.
Так, наприклад, під час розгляду справи про стягнення штрафних санкцій за порушення умов державного контракту, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про те, що самого сертифікату ТПП достатньо для визнання форс-мажорними обставин, через які сторона по контракту не змогла виконати вчасно зобов’язання.
Проте Верховний Суд, висновки якого обов’язкові для врахування судами попередніх інстанцій, не погодився з такою позицією, та вказав, що, розглядаючи питання щодо наявності підстав для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежне виконання) зобов’язань за договором, сертифікат ТПП, який засвідчує настання форс-мажорних обставин, сам по собі не є достатнім доказом без врахування інших доказів і обставин справи (постанова ВС від 08.10.2020 у справі № 910/1931/19).
Отже, перед тим, як розпочати судову тяганину із контрагентом, пам’ятайте, що сам по собі сертифікат ТПП не є достатнім доказом, окремо від інших доказів по справі.
Альтернатива форс-мажору
Перш за все, звільнення від виконання зобов’язання через форс-мажорні обставини може бути передбачене самим договором.
Однак, якщо таке положення в договорі відсутнє, можна застосувати й інші механізми.
Так, наприклад, на користь орендарів діє положення Цивільного кодексу України, яке стосується саме оренди і поза контекстом форс-мажору: наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає (ч.6 ст.762 Цивільного кодексу України).
У випадку, коли орендар продовжує користуватись приміщенням, але вимушеним чином, в обмеженому режимі (наприклад, заклад харчування, що мусить бути зачиненим для відвідувачів, втім виконує замовлення на доставлення, або магазин непродовольчих товарів, який хоча і зачинений на період дії карантину, проте товар зберігається у приміщенні магазину, а продаж здійснюється через інтернет) – орендар може скористатись іншим правом: вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася (ч.2 ст.762 Цивільного кодексу України).
Судова практика з приводу звільнення від орендної плати або її зменшення зводиться до того, що тлумачення частини шостої статті 762 ЦК України свідчить, що звільнення наймача від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним, поширюється тільки на ті випадки, за яких зовсім неможливо користуватися предметом найму.
Саме тому закріплюється звільнення від виконання обов’язку за весь час. Обставини, за які не відповідає наймач, повинні охоплювати собою ті ситуації, за яких користування предметом найму неможливе взагалі, у тому числі внаслідок дій/бездіяльності наймодавця (ухвала ВС від 06.02.2020 у справі № 548/1269/18).
***
Якщо ваш бізнес постраждав внаслідок запровадження жорстких карантинних обмежень, пам’ятайте, що сертифікат ТПП не панацея для розв’язання проблем.
У деяких випадках і загальні положення законодавства можуть звільняти не тільки від штрафних санкцій, а й від обов’язку виконувати саме зобов’язання.
Пам’ятайте, що наявність обставин непереборної сили (форс-мажор) як підстава звільнення від відповідальності та/або від виконання самого зобов’язання по договору, в першу чергу, є стартом для проведення переговорів з контрагентом щодо цього.
Якщо ж ваш контрагент не погоджується з вашими доводами, а ваш бізнес дійсно постраждав від наслідків карантинних обмежень, рекомендуємо розглянути можливість довести свою позицію у судовому порядку.
Слід також пам’ятати, що у разі укладення зовнішньоекономічних договорів (контрактів), які регулюються іноземним правом, питання форс-мажору регулюватиметься законодавством відповідної іноземної держави, яке може містити зовсім інші правила.
Тетяна Кобзіна, адвокат, провідний юрист TOTUM LF
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас