У ФГВФО з’явилося п’ять амбітних завдань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ФГВФО з’явилося п’ять амбітних завдань

Казна та Політика
995
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб прагне гарантувати більші суми вкладень українців у більшій кількості фінансових установ.
Головне завдання – приєднання до системи гарантування вкладів Ощадбанку, в якому зберігається 18,5% усіх коштів фізосіб: банк має нарешті відмовитися від 100-відсоткової державної гарантії та приєднатися до спільної з іншими банками системи гарантування вкладів і почати платити внески.
Друге завдання – реструктуризація заборгованості Фонду гарантування перед Мінфіном. В 2014-2016 роках Фонд позичив у Мінфіну та НБУ 79,7 млрд грн під 9,99-14% річних на виплату компенсації вкладникам збанкрутілих банків. На 1 березня 2021-го залишок боргових зобов’язань Фонду становив 46,9 млрд грн, за якими Фонд до кінця 2031 року має сплатити Мінфіну відсотків на 64,2 млрд грн. У 2020 році Фонд домовився із Мінфіном про часткове списання боргу, але відповідний законопроєкт так і не подали до парламенту.
Вирішення цього завдання дасть змогу перейти до третього – підвищити гарантовану державою суму вкладу спочатку до 400 тис. грн, а потім до 600 тис. грн. Реалізація цих планів залежить від готовності парламенту ухвалювати відповідні закони, а також від Конституційного Суду, який продовжує перевіряти конституційність системи гарантування вкладів.
Четверте завдання – розширити гарантії вкладів на небанківські установи, а саме на кошти фізосіб у кредитних спілках та лайфових страхових компаніях (хоча цього року максимум відбудеться лише обговорення цієї ініціативи).
П’яте завдання більш стратегічне – запровадження системи раннього реагування, гармонізація законодавства з нормами ЄС.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас